Power en overtuiging moeten talent Indy de Vroome naar de top brengen

Zij verraste deze week met een zege op de ervaren Pironkova. Een droomweek? „Nee, een goede week waarin ik veel geleerd heb.”

De gedreven Indy de Vroome tijdens haar wedstrijd gisteren tegen Dominika Cibulkova in Antwerpen. Foto AFP/Luc Claessen

De sensatie van het toernooi sjokt rustig het Sportpaleis in Antwerpen binnen. Indy de Vroome is haar naam. 1 meter 78 lang, forse spierballen en een lange paardenstaart. Achttien jaar jong, de jeugdpuistjes staan nog op haar gezicht. Handje zwaaiend naar het publiek. Haar felgroene cap en zweetarmband schitteren in de verduisterde sporthal aan de ring van Antwerpen.

De blonde tennisster is nog onbekend bij het grote publiek, maar dat is stilte voor de storm. De Vroome is het grootste talent van Nederland. Sportmerk Nike contracteerde haar al op haar twaalfde, evenals het Amerikaanse managementbureau IMG. De tenniswereld ligt aan de voeten van het bescheiden meisje uit het Noord-Brabantse dorpje Cromvoirt.

Havenstad

Deze week is alle aandacht gericht op het mannentennis in het Rotterdamse Ahoy. Maar ondertussen beleeft De Vroome in die andere havenstad 100 kilometer zuidelijker stiekem haar doorbraak in het internationale vrouwentennis.

De Vroome wint woensdag haar eerste duel in het hoofdtoernooi op het hoogste niveau, de WTA-tour. En hoe. Ze stunt door de Bulgaarse Tsvetana Pironkova in de eerste ronde te verslaan, een ervaren speelster die vijftigste op de wereldranglijst staat. In de dagen daarvoor wint De Vroome al drie wedstrijden in de loodzware kwalificatie voor het toernooi in Antwerpen.

Wie de jonge Nederlandse ziet tennissen, raakt snel overtuigd van haar potentie. Met haar beukende forehands en backhands domineert ze veel rally’s. Ze serveert soms harder dan een man, met snelheden tegen de 200 kilometer per uur.

Ze speelt een beetje Amerikaans, met veel power en overtuiging. Onder het sterke bovenlichaam zit een stel lange spaghettibenen met veel loopvermogen. Ze slaat zich voor het begin van iedere game een paar keer op haar bovenbenen, om zichzelf op scherp te zetten.

Gisteren hamerde ze er weer op los vanaf de baseline. Maar ze kwam net tekort. Ze werd na een tennisgevecht van bijna twee uur uitgeschakeld door de Slowaakse Dominika Cibulková: 6-3, 3-6 en 6-2. Geen schande, zij is de nummer achttien van de wereld. De Vroome staat 247ste. Door haar goede run in Antwerpen zal ze waarschijnlijk naar een plek rond de 200 stijgen.

Oorbelletjes

Verwacht na zo’n mooie week geen blij gezicht bij De Vroome – groene oorbelletjes en een kettinkje om haar hals. Ze is op de persconferentie zichtbaar teleurgesteld over de nederlaag. „Ik beschouw het niet als een droomweek, nee. Ik beschouw het als een goede week waarin ik veel geleerd heb.”

Klinkt als citaten van een voorbeeldige student econometrie. Het geeft iets aan: hier zit een killer die niet zomaar genoegen neemt met een goed resultaat. Ze wil meer dan prima.

„Ik ken nauwelijks spelers die zo gedreven zijn om elke dag beter te worden als zij”, zegt de Nederlander Olivier van Lindonk van de tennisafdeling van managementbureau IMG, dat De Vroome vertegenwoordigt. Hij keek gisteren de wedstrijd vanuit Florida, waar zijn kantoor zit. „Het kan vanaf nu heel snel met haar gaan”, voorspelt hij.

Maar alertheid is geboden. Veel talentvolle Nederlandse tennissters konden het profleven niet aan – te veel druk, te zwaar bestaan – en wisten de top nooit te halen. Hoe gaat De Vroome voorkomen dat het bij haar fout gaat? Ze lacht. „Dat is een beetje een aparte vraag. Door gewoon hard te blijven werken en mij iedere dag proberen te verbeteren.” Typisch antwoord van De Vroome: nuchter.

Ze is de afgelopen jaren zo veel mogelijk uit de pers gehouden, vertelt manager Van Lindonk. Zo is het verwachtingspatroon niet ongezond hoog geworden. Al is ze zelf van jongs af aan duidelijk in haar doelstelling: de nummer één van de wereld worden. Het plan is om De Vroome in de luwte stap voor stap naar de top te laten klimmen, zegt Van Lindonk.

Er is nog genoeg te sleutelen aan haar spel. Zo moet ze wat slimmer en geniepiger worden in de rally’s. Ze speelt nog wat druistig. En ze maakt erg veel dubbele fouten met haar service – gisteren acht in totaal. In oktober sloeg ze er bij een klein toernooi in het Japanse Hamamatsu liefst 25. Het doet denken aan de Russische oud-tennisster Anna Koernikova die ooit 31 dubbele fouten sloeg – een record.

De Vroome is in goede handen. In Belgische handen welteverstaan. Sinds november traint ze bij de tennisacademie van de Belgische oud-topspeelster Kim Clijsters (31) in Bree, net over de grens bij Limburg. De tennisschool wordt geleid door Carl Maes, de oude succescoach van Clijsters.

Hulp van Clijsters

Clijsters vervult een soort mentorrol voor de Nederlandse. Als directeur van het toernooi in Antwerpen zorgde zij ervoor dat De Vroome kon deelnemen aan de kwalificaties – ze gaf een wildcard. En zie het resultaat. Clijsters kent De Vroome al langer. In 2012 trainden ze samen bij het grastoernooi in Rosmalen. De Belgische was toen al onder de indruk van de kanonskogels van het destijds zestienjarige talent .

Clijsters traint regelmatig met De Vroome. „We zien haar groeien, ook als persoon”, zegt ze. Zo blijft ze koel in het imposante Sportpaleis. „Ze laat zich niet intimideren.” Herkent Clijsters – viervoudig grandslamwinnaar – iets terug van haar eigen spel in dat van De Vroome? „Zij heeft alle slagen in huis. Meer dan ik vroeger.” In de donkere dagen van het Nederlandse tennis geeft dat hoop.

    • Steven Verseput