Gestolen pentekening Breitner terug bij Stadsarchief Amsterdam

G.H. Breitner – De Dam bij avond met de Nieuwe Kerk, tekening, ca. 1895

De pentekening van George Hendrik Breitner die deze week werd gestolen uit het Stadsarchief Amsterdam, is vanmiddag teruggebracht. Dat laat het Stadsarchief weten.

Rond het middaguur werd een bruine enveloppe afgegeven bij de balie van het Stadsarchief. Daarin zat de pentekening ‘De Dam bij avond met de Nieuwe Kerk’. Het is niet duidelijk wie de tekening heeft afgegeven, aldus een woordvoerder. Hij vermoedt dat de dader onder druk van de media-aandacht tot inkeer is gekomen. Nu in veel kringen bekend is dat de tekening is gestolen, is het werk bovendien onverkoopbaar geworden.

De teruggebrachte tekening zit nog in het originele passe-partout en is op het eerste gezicht onbeschadigd, laat het Stadsarchief weten. De tekening kan nu terug naar zijn eigenaar, het Teylers Museum in Haarlem.

De diefstal werd vastgelegd door bewakingscamera’s. Op de beelden is te zien hoe een bezoeker tijdens het opruimen van de tentoonstelling Breitner in Amsterdam kans zag de tekening (verzekeringswaarde 4.000 euro) te stelen.

De politie heeft de zaak in onderzoek.

    • Marije Willems