Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Op de Zuidas train je zonder sportkleding

Bo&Caro zijn bij debatten, productpresentaties en borrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat en waar: Twintig minuten trainen bij Zuidas-sportschool fit20 in Amsterdam-Zuid.

Wie: Michael Page-consultants Harm Jacobs en Robert Duinmaijer, personal trainer Jenske Vos en sportschooleigenaar David Lenahan.

Twintig over vijf. Op de vijfde verdieping van Toren A in het WTC in Amsterdam wordt keihard gewerkt. Door Harm Jacobs en Robert Duinmaijer - allebei consultant bij recruiter Michael Page. Nog even afzien en dan mogen ze er weer vandoor. Over twintig minuten precies.

Jenkse Vos spreekt ze streng toe. “Vasthouden, heren. Nog drie, twee – en jawel - één.” Ze mogen weer overeind komen. Trillende spieren, gesteun, een zucht. Maar onverstoorbare blikken. Focus. Ze moeten nog even.

Omkleden hoeft niet...

Hun dassen en overhemden hebben de enige twee aanwezigen bij fit20 over een kruk heen gedrapeerd. Had niet gehoeven. David Lenahan, eigenaar van de sportschool - of sportstúdio zoals hij zelf noemt : „Je hoeft je bij ons niet om te kleden.” En nee, dat is niet vies. „Wie hier komt trainen, zweet niet.” Dat zit zo. „Kijk. De oefeningen zijn zwaar. Er treedt zelfs tijdelijk spierfalen op – daarom mag je dit maar één keer per week doen. Maar je voert de training zo langzaam uit, dat je niet transpireert.” Wel zo handig wanneer je na die twintig minuten trainen weer plaatsneemt achter je computerscherm.

Precies wat Jacobs en Duinmaijer na afloop van plan zijn. Jacobs knoopt zijn overhemd weer dicht, wrijft over zijn linkerschouder. Dat waren inspannende minuten. „Ik maak nog even een boterham en ga dan weer aan het werk. Jij ook?” Duinmaijer knikt. Die is nog wel een avondje bezig, vermoedt hij. Gauw weer terug naar kantoor.

... want ze hebben háást

Best herkenbaar voor Lenahan – die voor zijn sportschoolcarrière bij PricewaterhouseCooper werkte. Hij haalt zijn schouders op. Lenahan was nu eenmaal in het bezit van een vastgoeddiploma en kon er als adviseur aan de slag. Diepe zucht. Echt tevreden was hij alleen niet met zijn kantoorbaan. Hij ging liever sporten, en is nu eigenaar van drie fit20-filialen. „Maar ik kan me dankzij mijn corporate werkervaring nu wel goed verplaatsen in die sporters hier.”

Zij die in pak of mantelpak, hun schoenen uitschoppend, binnen komen stormen. Aan een serie legpresses beginnen. Er gauw nog wat buikspieroefeningen tegenaan gooien. Even een rondje armen doen. Met gejaagde stem:

„Ze hebben haast. Willen wel sporten, maar willen vooral snél weer terug naar kantoor.”

Geldt niet voor Lenahan. Die gaat mooi niet terug naar PwC, rilt hij. Ja, misschien om er een sportschool te openen.