Gamen vanuit je brein

Het is 2025 en een gamingbedrijf heeft een kabel ontwikkeld waarmee je brein een gaming-machine wordt. Het spel vervangt de wereld om je heen. Het is het ultieme middel om al spelend vaardigheden te leren zoals dansen, acrobatiek en vechtsport. Een groepje arbeiders in de orwelliaanse kabelfabriek weet een exemplaar te ontvreemden, te hacken en na te maken. Daarmee trainen ze zichzelf tot een subversieve eenheid die de strijd aanbindt met de heersende machten.

Dat is het gegeven van de nieuwe videoserie Haphead. Het team erachter maakte eerder de nepdocumentaire Ghosts with Shit Jobs, over inwoners van Toronto die na een economische ineenstorting als goedkope arbeidskrachten werken voor Chinese bedrijven.

In het najaar collecteerden de makers via Kickstarter 30.000 dollar voor de special effects van de nieuwe serie die op dat moment al opgenomen was. In de promotievideo lieten ze zien hoe dat het resultaat zou verrijken. Het streefbedrag werd half november nét gehaald. Twee maanden later is de serie af, afleveringen verschijnen wekelijks op YouTube. De kwaliteit in aanmerking genomen wordt er nog veel te weinig naar Haphead gekeken: pas 5.000 views voor de eerste aflevering.

    • Herbert Blankesteijn