Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

‘Ongeveer kwart van rechercheurs weigert DNA af te staan’

DNA-sporenonderzoek met behulp van forensisch licht bij het NFI. Een kwart van de rechercheurs wil geen DNA afstaan om zijn genetisch materiaal op een plaats delict te kunnen uitsluiten als mogelijk daderspoor.
DNA-sporenonderzoek met behulp van forensisch licht bij het NFI. Een kwart van de rechercheurs wil geen DNA afstaan om zijn genetisch materiaal op een plaats delict te kunnen uitsluiten als mogelijk daderspoor. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Ongeveer een kwart van de forensisch rechercheurs in Nederland weigert hardnekkig zijn DNA af te staan aan een databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het gaat om ongeveer 300 agenten, zo schrijven de kranten van De Persdienst vanmorgen. Zij hebben principiële bezwaren tegen de opslag van genetische data.

Het DNA is nodig om misdaadonderzoeken te versnellen. Wanneer op de plaats delict nu sporen van politiemensen worden aangetroffen, weten de onderzoekers namelijk niet of het om materiaal van de dader gaat, of dat van een rechercheur die onderzoek deed. Bij een complete DNA-databank zou de recherche dat materiaal snel kunnen uitsluiten als daderspoor.

Inmiddels hebben 949 rechercheurs hun genetische data aan het NFI afgestaan, zo schrijven de kranten. Een jaar eerder waren dat nog 837 agenten. Voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) kan zich wel voorstellen dat de resterende agenten vraagtekens zetten bij de opslag van hun DNA. “Het gaat om hele persoonlijke, gevoelige informatie”, zegt hij.