Noodhulp is te vaak alleen maar pleisters plakken

Illustratie Frederick Deligne

Humanitaire sector is traag en bureaucratisch. Laat lokale organisaties het voortouw nemen, betogen Farah Karimi (directeur Oxfam Novib) en Seng Raw Lahpai (oprichter Metta, Myanmar).

Dertien hulporganisaties organiseren morgen de Nederlandse Humanitaire Top. Doel is om ‘betere noodhulp bij toekomstige crises te kunnen bieden’ en aanbevelingen te formuleren voor de World Humanitarian Summit in 2016.

Wil die top echt succesvol zijn, dan moeten alle spelers in de humanitaire sector zichzelf een spiegel voorhouden. Chronische rampen, toenemende onveiligheid en complexe politieke situaties dwingen ons tot drastische herziening van onze humanitaire aanpak. Lokale organisaties en overheden die nu vaak een marginale rol vervullen, moeten straks eigenlijk de grootste spelers in het humanitaire veld worden.

De urgentie van de top mag duidelijk zijn. Verschrikkingen in Irak en Syrië, bombardementen op de Gazastrook, conflicten in Zuid-Soedan en de Centraal-Afrikaanse Republiek, natuurrampen en de ebolacrisis leidden tot grote vluchtelingstromen en humanitaire noden.

Lees verder in NRC Handelsblad: ‘Noodhulp is te vaak alleen maar pleisters plakken’ (€)