Argentijnse president Kirchner wordt aangeklaagd voor obstructie

De Argentijnse president President Cristina Fernandez de Kirchner zou het onderzoek naar een bomaanslag in 1994 tegenwerken. Foto ANP/ EPA/ROLEX DELA PENA

De Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner wordt aangeklaagd wegens obstructie van de rechtsgang door de nieuwe aanklager Gerardo Pollicita. Alberto Nisman, de aanklager die eerder het onderzoek leidde, werd vorige maand onder onopgehelderde omstandigheden dood aangetroffen.

Het onderzoek spitst zich toe op de aanslag op een Joods-Argentijns buurthuis in Buenos Aires in 1994 waarbij 85 doden vielen. De daders zijn nooit gevonden.

Betrekkingen met Iran niet schaden

Het vermoeden bestaat dat Iran was betrokken bij die aanslag, maar het onderzoek naar de daders zou volgens de vorige aanklager Alberto Nisman worden belemmerd door Kirchner, minister van Buitenlandse Zaken Hector Timerman en een aantal andere hoogwaardigheidsbekleders. Zij zijn nu door Pollicita aangeklaagd.

Deze groep zou de betrokkenheid van Iran willen wegmoffelen om de verbeterde banden tussen beide landen niet in gevaar te brengen. Nisman wilde Kirchner aanklagen voor belemmering van de rechtsgang maar werd een dag voor hij het parlement zou inlichten dood aangetroffen. In het huis van Nisman werd korte tijd later een conceptbevel gevonden voor de arrestatie van Kirchner.

Uit een autopsie bleek dat er geen andere betrokken waren bij diens dood, waardoor zelfmoord voor de hand lag. Gezien het moment van Nismans overlijden - een dag voor hij het parlement zou bezoeken - werd die verklaring door weinigen geloofd. Kirchner verwierp ook de mogelijkheid dat het zelfmoord was, en beweerde dat de aanklager was vermoord om haar in diskrediet te brengen.

Pollitica zal zijn bevindingen rapporteren aan de federale rechter, die beslist of er daadwerkelijk een rechtszaak komt.

    • Philippus Zandstra