Nena krijgt eervolle vermelding op filmfestival Berlijn

Still uit Nena

Nena, het filmdebuut van regisseur Saskia Diesing, heeft vandaag een eervolle vermelding gekregen op het filmfestival van Berlijn. In oktober sleepte Nena nog twee Gouden Kalveren in de wacht voor regie en beste actrice.

Nena speelt zich af in de jaren tachtig gaat over het pubermeisje Nena dat voor de eerste keer verliefd wordt maar tegelijkertijd afscheid moet nemen van haar vader die aan multiple sclerose lijdt. De jury vindt dat de film op een indrukwekkende manier laat zien wat er bij een euthanasie komt kijken. Daarnaast belicht Nena op een ‘donker ironische toon’ de keuze die de hoofdrolspeler moet maken, aldus de jury.

In NRC Handelsblad kreeg de film vier ballen. André Waardenburg schreef toen over Nena:

“Diesing baseerde haar samen met Esther Gerritsen geschreven fijnzinnige scenario grotendeels op haar eigen ervaringen en aan alles merk je dat het klopt: van de periodisering (walkman, brommertjes, kleding) en de treffende locaties, tot de baaierd aan emoties van de zowel stoere als kwetsbare Nena – sterk neergezet door Abbey Hoes. In een ontroerende scène schaakt ze met haar vader en brengen ze op terloopse wijze, via een keuzespelletje dat Nena vaker speelt, Martins doodswens ter sprake: pistoolschot of voor de trein?”

Lees in NRC Handelsblad: ‘Dat vriendje met blauw haar had ik ook’ een interview met regisseur Saskia Diesing (€)

    • Philippus Zandstra