’Negen woonlagen op De Kaap? Totale waanzin!’

Nieuwe en oude bewoners zijn tegen de uitbouw van de Fenixloodsen. „Ze verpesten dit gebied.”

Je kunt ze nog vinden: hardvochtige Kapenezen die fel gekant zijn tegen al dat hippe gedoe op het schiereiland. Je vindt ze in het laatste overgebleven café uit het oude Katendrecht, het Noorse zeemanscafé Norge aan de Tolhuislaan. Aan de bar zit een oude Katendrechtse dame, de moeder van de barvrouw van dienst. Haar naam wil ze niet geven. „Dalijk zeg ik weer wat verkeerds.”

Gevraagd naar het huidige Katendrecht, zegt ze: „Ik vind het waardeloos. De Kaap is De Kaap niet meer. De gezelligheid is weg. Het buurthuis is weg. Ze doen hier alleen nog maar dingen voor die geitenwollensokkenfiguren.”

De enige andere gast op deze woensdagavond, de jonge donkere kapper van de zaak ernaast, knikt instemmend. „We worden overgenomen. Het is een invasie. Straks moeten wij ook weg.”

Actiegroep

Een paar straten verder, in de woonkamer van voormalig fotograaf Rob Houkes, komt de actiegroep Red het Deliplein bij elkaar. Een groep bestaande uit de nieuwe Katendrechters: bewoners die vanaf medio 2006 ja zeiden tegen de slogan ‘Kun jij de Kaap aan?’ Ze trekken ten strijde tegen de huidige plannen voor de Fenixlofts. Bouwbedrijf Heijmans wil boven op de twee Fenixloodsen negen woonlagen bouwen met luxe appartementen. Op straatniveau komen horeca- en winkelbestemmingen. „Dit gebouw hoort hier niet thuis. Het wordt met 44 meter net zo hoog als de Markthal. Dat is totaal waanzinnig op deze plek. Ze verpesten daarmee dit gebied.”

Ivan van Beek valt bij: „Wij zijn niet tegen herontwikkeling, maar wel tegen de invulling en de hoogte van de lofts. Ook het feit dat wij als bewoners niet zijn betrokken of op de hoogte gehouden van de plannen steekt ons.

Ironie

Het heeft iets ironisch dat de nieuwe bewoners van Katendrecht zich verzetten tegen de herontwikkeling van het gebied. Zij die zo’n tien jaar geleden in totaal vernieuwde gebieden van de Kaap kwamen te wonen. Rob Houkes ziet dit anders. „Het is juist een teken dat we betrokken zijn met het gebied. Extreem betrokken zelfs.”

In het voormalig deelgemeentekantoor Feijenoord zitten de vijftien gebiedscommissieleden tegenover wethouder Schneider. De gebiedscommissie gaat advies uitbrengen aan de wethouder voor stedelijke ontwikkeling en integratie over de plannen voor de Fenixlofts. Na een uitermate rommelig verlopen avond, geven dertien van de gebiedscommissieleden uiteindelijk een negatief advies voor de huidige plannen. Op het stadhuis wordt later dit jaar de knoop doorgehakt over de bouwplannen.

    • Mitchell Daamen