Mooie combi, maar wel wat meer verfijning graag

Foto Olivier Middendorp

Sinds negen maanden heeft het Westerpark een populair restaurant met een aardig terras waar veel jonge mensen komen: Mossel & Gin. Hun core business is, hoe kan het anders, mosselen en gin tonics, een combinatie die zij heilig verklaren. „De frisheid en sterkte van onze gin tonics gaat goed bij de krachtige smaken van de sauzen bij onze mosselen”, zegt de jonge vrouw die ons bedient. Ondertussen beent ze in hoog tempo door de zaak om de gasten van eten te voorzien, ze is de enige in de bediening. De muziek is behoorlijk hard, maar dat lijkt – behalve ons – niemand te deren.

Meteen komt er een grote karaf kraanwater op tafel – fijn, maar mijn tafeldame moppert dat die muntbladeren erin wat haar betreft niet hoeven. Kwestie van smaak.

We bestellen gin tonics, het zou raar zijn om nu aan de wijn te gaan. Er staan er veertien op de kaart, ze zijn zowel per heel als half glas te bestellen, een royaal wijnglas met veel ijs. Met het oog op de voor- en hoofdgerechten wordt het een Bobby’s Fever Tree met sinaasappel en kruidnagel (11,-) en een halve Ish Fever Tree met grapefruit (7,50). Lekker. Als voorgerechten bestellen we krabkoekjes (8,-) en pulpo (9,50). De krabkoekjes zijn van eigen makelij, maar da’s geen garantie voor een smaakvol hapje; deze zijn laf en melig, doorgepureerd, zuinig met krab gevuld en niet pittig. De pulpo is wel goed, de citroenmayonaise lekker fris, alhoewel we onze wenkbrauwen ophalen over de plastic snackbakjes waarin de sauzen komen. En over de berg rauwe rode ui op de pulpo; daar begrijpen we ook niet veel van.

Behalve kreeft staan er alleen mosselen op de kaart, we kiezen voor die met Roquefort en de Thaise mosselen (beide 15,-). Ze komen met frieten in een puntzakje, mayonaise en Hollandse sla met wat rode ui die gemarineerd is in frambozenazijn. De sla ligt in grove stukken in weer zo’n lelijk plastic bakje, het eet onhandig. Ze zijn klein, de mosselen, maar fijn. Die in roquefort zijn lekker, de blauwe kaas zorgt voor een pittige, romige saus. De frieten zijn uitstekend, de mayonaise is zelf geklopt en lekker. De Thaise mosselen hebben een saus van kokos en er is veel rode peper, taugé (rauw!) en zeer grof gesneden koriander over uitgestrooid. Verfijning is hier niet het sleutelwoord. Jammer dat bij de Thaise mosselen ook gewoon friet en sla worden geserveerd, met een beetje fantasie had de kok toch wel een Aziatische variant kunnen bedenken?

Ten slotte komen de toetjes, er is keuze uit twee soorten taart en een wentelteefje. De crumble met rabarber en aardbei (5,-) smaakt niet vers, het deeg is ongaar en het komt rechtstreeks uit de koeling – niet lekker. De tarte tatin (5,-) is een ongeschilde appel die zo de oven in is geduwd en helemaal niet is gekarameliseerd, wat ook niet lukt als je het vel om de appels laat. Koop dan een bak goed ijs in als je niet weet hoe je een dessert moet maken!

In de details gaat er veel mis bij Mossel & Gin. Het is te veel van grote stappen, snel thuis. Daar kom je misschien wel mee weg bij een vol terras hongerige bekjes in de zomer, maar het is niet goed genoeg voor kritische gasten. Dat Mossel & Gin met de hakken over de sloot toch een voldoende krijgt, is omdat de locatie leuk is, de bediening aardig, de mosselen smaken en de gin tonics zijn zoals ze moeten zijn. En daar ging het om, om mosselen en gin. Bedenk daarbij wel dat mosselen betaalbaar zijn, maar de rekening met de gin tonics toch nog aardig oploopt. Het is een mooie drank-spijscombinatie, maar ook een heel hip en vooral handig concept.

    • Petra Possel