Monogamie en vaste relatie, dat willen jongeren tegenwoordig

Als inspiratiebron voor zijn nieuwe toneelstuk vroeg regisseur Lucas De Man 4.000 jongvolwassenen naar hun ideeën over liefde.

Romantisch, behoudend en braaf: zo denkt de generatie tussen de 18 en 35 over de liefde. Groningen en Noord-Holland zijn de wildste provincies, Limburg en Overijssel daarentegen het allertrouwst. De meeste jongvolwassenen vinden hun levenspartner via vrienden, daarna komt de kroeg als huwelijksmarkt en een minderheid vindt de grote liefde online.

Vandaag, vlak voor Valentijnsdag, verschijnt de Landkaart van de Liefde, het verrassende resultaat van het Grote Liefde en Seks Vandaag de Dag Onderzoek onder 4.000 jongvolwassenen. Vragen spitsen zich toe op Liefde, Lust en Angst. Deze digitale liefdeslandkaart is voor initiatiefnemer en regisseur Lucas De Man (33) van Het Zuidelijk Toneel een inspiratiebron voor zijn visie op het beroemdste liefdesdrama uit de literatuur, Romeo en Julia van Shakespeare. „Ik ben nog net opgegroeid met flower power, met de wilde vrijheid en nieuwsgierigheid van de jeugd”, licht hij toe. „Maar kennelijk is dat uitzonderlijk. Nu blijkt dat 70 procent van de jongvolwassenen, zoals deze generatie officieel heet, zoekt naar houvast, naar een lange eeuwigdurende liefdesrelatie waarin overspel niet voorkomt.”

Iedereen romantisch, dat is het beeld dat zich aandient op de interactieve Landkaart van de Liefde, samengesteld door de datingsite Parship.nl en Avans Hogeschool. Dat de landkaart over liefde, seks, lust maar ook angst en onzekerheid juist met Valentijn gepresenteerd wordt, heeft er volgens De Man alles mee te maken „dat niemand een bosje bloemen met rode harten erin of een doosje chocolade verstuurt, maar wel dat iedereen alles wil weten over zekerheid en ook de onzekerheden in de liefde”.

In het samenspel tussen liefde en carrière geeft 10 procent de voorkeur aan liefde boven een carrière. Monogamie en een vaste relatie kenmerken het huidige liefdesverlangen. „Mensen willen de liefde controleren”, aldus De Man, „maar liefde is juist oncontroleerbaar. Dat is het spannende ervan.”

Om de liefdeskaart volledig te maken is tevens bindingsangst onderzocht. Dan blijkt dat 49 procent daarvan geen last heeft. In Romeo en Julia komen tegenstrijdige aspecten van de liefde samen: het zoeken naar de ware én de angst je voorgoed te binden. En hoe denkt De Man over het slot van het toneelstuk, waarin het verliefde stel ten onder gaat juist aan hun onvoorwaardelijke passie? De Man: „De liefdeslandkaart en deze voorstelling maken we voor deze generatie. Daarom buig ik het zwarte slot om naar de hoop.”

    • Kester Freriks