Militair die VGB kwijtraakt om partner krijgt geen ontslag meer

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Foto ANP/MARTIJN BEEKMAN

Militairen met een buitenlandse partner die niet gescreend kan worden, hoeven niet langer te vrezen voor hun baan. Eerder volgde ontslag als militairen wegens de partners hun Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) kwijtraakten.

Dat schrijft minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) vandaag in een Kamerbrief. Nederlandse militairen die een relatie krijgen met iemand uit een land waar de inlichtingendiensten geen informatie over kunnen krijgen, raken hun Verklaring van Geen Bezwaar kwijt.

Zonder een VGB volgt voor een militair meestal ontslag of schorsing. Dit was het geval bij een Nederlandse militair die een relatie kreeg met iemand uit Turkije, wat een NAVO-bondgenoot is.

Vijf jaar

De VGB wordt nog steeds ingetrokken, maar waar voorheen ontslag volgde, zullen militairen vanaf het moment dat zij hun VGB verliezen voor de duur van vijf jaar een niet-vertrouwensfunctie krijgen. Deze functie kan worden gecombineerd met een opleiding. De minister:

“De periode van vijf jaar stemt overeen met de periode waarover de gegevens van de partner volgens het beleid inzichtelijk moeten zijn.”

Mocht er dan geen veiligheidsrisico worden geconstateerd, dan kunnen zij na die periode weer een vertrouwenspositie bekleden.

Een groep van vijf militairen stapte in januari naar de rechter om hun schorsing aan te vechten. Als tussenoplossing waren deze militairen overgeplaatst naar posities waar zij niet met vertrouwelijke informatie hoefden te werken.

    • Philippus Zandstra