Messcherp, kritisch, onconventioneel. NYT-journalist David Carr werd 58

David Carr in 2008 op Eighth Avenue, in New York.
David Carr in 2008 op Eighth Avenue, in New York. Foto AP / Stephen Chernin

Hij stierf op de plek die hem het meest dierbaar was: midden op de redactievloer van zijn krant The New York Times. David Carr zakte daar, schijnbaar uit het niets, gisteravond vlak voor 9 uur in elkaar.

Vlak daarvoor had hij nog een paneldiscussie geleid met NSA-klokkenluider Edward Snowden. Hij was grappig en in vorm, zoals altijd. “Ik spreek voor alle moeders in de ruimte als ik je vraag: eet je wel goed in Rusland?”, zei hij via een videoverbinding tegen Snowden.

Typisch David Carr (58), media – en technologiecolumnist voor de NYT en één van de meest markante journalisten van de krant. Carr had in zijn leven al veel overwonnen. Hij herstelde van een crackverslaving en de ziekte van Hodgkin: een zeldzame vorm van lymfklierkanker. Als drugsverslaafde werd Carr meerdere malen door de politie gearresteerd en belandde hij vijf keer in een afkickkliniek. Hij schreef in 2008 het boek The Night of the Gun over het herstellen van zijn verslaving. Carr hield er zijn hese stem en opvallende ‘dronken’ loopje aan over.

Carr begon in 2002 bij The New York Times als economieverslaggever. Echte bekendheid kreeg hij als mediacolumnist: zijn maandagrubriek The Media Equation over ontwikkelingen in media was wekelijks toonaangevend in de mediajournalistiek. Carr was altijd messcherp, kritisch, onconventioneel en grappig. Afgelopen maandag schreef Carr nog een kritische column over NBC-anchor Brian Williams, die loog over een ervaring in Irak. Volgens Carr werd Williams geslachtofferd: ”Ik vind niet dat hij zijn baan hoeft te verliezen.”

David Carr laat zijn vrouw en drie dochters achter. Hij werd 58 jaar.

In de documentaire ‘Page One: Inside the New York Times’ is te zien hoe Carr de jongens van Vice interviewde. “I don’t do corporate portraiture.”

Carr over de eerste grote publicatie uit zijn carrière:

Enkele reacties op Carrs overleden:

Twitter avatar samdolnick Sam Dolnick He always used to joke that he never made the front page. Heartbreaking. http://t.co/FHuSeFf3MT
Twitter avatar nickbilton Nick Bilton Here’s Carr in my backyard doing what he loved most: smoking, drinking coffee, and working on his column. http://t.co/nkz9NGVBXT
Twitter avatar ariannahuff Arianna Huffington Heartbroken about David Carr’s death. Great journalist, but more important, great human being. Will miss him.
Twitter avatar jeffjarvis Jeff Jarvis Words fail me. A genius is lost.
David Carr, Media Columnist for The Times, Is Dead at 58 http://t.co/htG1e8RL9W
Twitter avatar obk Olaf Koens David Carr is overleden. Wat een held was dat. Briljante geest in het lichaam van een bochelaar. Prachtig profiel: http://t.co/uWmcBBOj5D

Verder lezen: