Kijken: Een hele, héle grote time-lapse van Rio de Janeiro

Een filmbeeld uit de time-lapsevideo van Joe Capra

Komen jullie nou alwéér met zo’n flitsende time-lapsevideo? Ja, maar ditmaal niet zo maar één! Dit is echt een hele, hele, hele grote opname. Zo groot zelfs dat je ongeveer 35 televisieschermen van Full HD-kwaliteit nodig hebt om de video op ware grote te kunnen bekijken – een rij van vijf breed en zeven hoog.

Bekijk de hele grote time-lapsevideo van Joe Capra:

Het fenomeen time-lapse is inmiddels welbekend. Je zet een camera op een vast punt en laat het apparaat met regelmatige tussenpozen een foto maken. Bij het nabewerken plak je die beelden achter elkaar en speel je ze in hoog tempo af. Daardoor ontstaat een video waarin een ruime tijdsspanne in korte tijd de revue passeert.

Camera van 80 megapixel

Hoewel de techniek een paar jaar geleden nog bijzonder was, kun je tegenwoordig geen videowebsite meer openen zonder overstelpt te worden met time-lapseopnames. Inmiddels heb je niet meer alleen de ‘normale’ videos, maar ook de grote en de nog grotere. En dus de hele, hele grote.

Voor die laatste variant had de Amerikaan Joe Capra overigens maar een camera nodig, waarmee hij reusachtige foto’s van 80 megapixel kan maken. Hij schoot zijn video in Rio de Janeiro en is daarmee een van de eerste fotografen die een dergelijk grote video maakte.

    • Joost Pijpker