Kamerlid Verheijen vraagt zelf integriteitsonderzoek bij VVD aan

Kamerlid Mark Verheijen heeft zelf gevraagd om een integriteitsonderzoek.
Kamerlid Mark Verheijen heeft zelf gevraagd om een integriteitsonderzoek. Foto: ANP/MARTIJN BEEKMAN

De integriteitscommissie van de VVD stelt een onderzoek in naar Kamerlid Mark Verheijen. Het onderzoek is door Verheijen zelf aangevraagd. Het VVD-Kamerlid ligt onder vuur wegens zijn declaratiegedrag. Ook binnen de partij is er kritiek.

Het onderzoek van de Commissie Integriteit zal kijken naar de ‘feiten, de ernst en de verwijtbaarheid’. VVD-voorzitter Henry Keizer laat in een verklaring van het partijbureau het volgende weten over het onderzoek:

“Er is de afgelopen dagen in de media veel te doen geweest over declaraties van Mark Verheijen. Dan is het heel verstandig om de feiten te laten toetsen aan de hiervoor geldende regels en de commissie hier een oordeel over te laten vellen”.

Afgelopen woensdag bleek dat Verheijen in zijn tijd als gedeputeerde van de provincie Limburg ten onrechte duizenden euro’s had gedeclareerd. Verheijen erkende ‘een aantal keer onjuist gedeclareerd te hebben’ maar ook dat het bedrag lager ligt. Hij beloofde het geld terug te zullen betalen. Verheijen in een reactie op de berichtgeving van woensdag:

“Ik ben oprecht van mening dat ik het zo goed als mogelijk heb geprobeerd te scheiden. Maar ik ben een politicus, geen heilige. Ik ben niet feilloos.”

Binnen de partij heeft de zaak tot veel ophef geleid. Zo publiceerde de afdeling Menameradiel vandaag een verklaring met de kop Wij zijn klaar met de affaires. Daarin wordt de VVD-top verweten ‘bagatelliserend’ te reageren op de zaak-Verheijen. Zo liet premier Rutte weten de zaak ‘erg opgeblazen’ te vinden.