Nieuw plan voor Europese hulp

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem en de Griekse premier Alexis Tsipras hebben gisteren een afspraak gemaakt over de aanpak van de schuldenproblemen van Griekenland. Dat maakte een woordvoerster van Dijsselbloem bekend. Een team van experts van de geldschieters aan Griekenland gaat de komende dagen in kaart brengen wat precies de wensen zijn van de Grieken en wat de nog openstaande afspraken zijn in het huidige leningenprogramma. Er wordt gekeken op welke punten de huidige afspraken en de wensen van de Grieken overlappen. De opsomming hiervan zal de basis vormen waarop de ministers van financiën van de eurolanden maandag tijdens hun vergadering in Brussel verder kunnen praten en onderhandelen.

Eigenlijk moest er woensdag al een akkoord over de aanpak op tafel liggen, toen er een extra eurogroepoverleg in Brussel was georganiseerd. Maar dit ging niet door. De Griekse minister van financiën Yanis Varoufakis trok op het laatste moment zijn steun aan de overeengekomen eindtekst in, naar verluidt na een telefoontje met Tsipras. Het huidige leningenprogramma loopt aan het einde van de maand af. Zonder oplossing of nieuwe afspraken komt Griekenland dan snel in de financiële problemen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei gisteren in Brussel, voorafgaand aan de Europese top met regeringsleiders en staatshoofden, dat een compromis met Griekenland mogelijk is. „Europa is altijd uitstekend in staat gebleken een compromis te bereiken”, zei Merkel. Wel benadrukte zij dat het voor de geloofwaardigheid van Europa wel noodzakelijk is dat afspraken worden nagekomen.

    • NRC