Flexkantoor

Dat politici tegenstrijdige uitspraken doen moge niet verbazen. We zijn met z’n allen cynisch genoeg om dat te begrijpen, althans dat mag ik hopen. Maar soms is de tegenstrijdige uitspraak van een politicus zo ergerlijk dat een column eraan wijden gepast is.

De afgelopen jaren is het aantal vaste contracten in Nederland steevast afgenomen. Politici willen dat we zelfstandigen zonder pensioen (ZZP) worden. Deze van bovenaf gestuurde omwenteling moet natuurlijk mooi verkocht worden. Dus als je niet meer weet of je morgen nog een baan hebt, ben je ‘flexibel’.

Voor de meeste ZZP’ers werpt de onzekerheid van ‘flexibiliteit’ een aantal problemen op. Zo helpt de prijs van flexkantoren velen naar de gallemiezen. Horecagelegenheden met gratis wifi schieten als paddenstoelen uit de grond. Je kunt daar de hele dag zitten als je tenminste één koffie bestelt. Sommige hebben zelfs naast het koffiegedeelte een zaal waar je in alle rust kunt werken of studeren. Kortom, een enorme uitkomst voor ZZP’ers.

En uitgerekend welke Rotterdamse politicus heeft zich deze week uitgesproken tegen gratis wifi in de horeca? Adriaan Visser, wethouder financiën, binnenstad cultuur en sport. Hij tweette een oude foto van een Amerikaanse koffietent die een bord had opgehangen met de tekst: „Nope, geen Wifi. Dit is een plek voor gesprekken, lezen en koffie drinken [...] E-mails kunnen wachten.” De Wethouder voegde er nog enthousiast aan toe: „Het zou een verademing zijn. Wie start in Rotterdam?”

Ik durf het toe te geven: toen ik dat voorbij zag komen werd ik boos. Nee, pisnijdig. Waarom? Omdat meneer Visser van D66 is. Dé partij die zich keihard heeft ingezet voor flexibilisering. Volgens D66 zijn vaste contracten het ultieme kwaad. Volgens D66 moet u ‘meegaan met de tijd’ en u aanpassen aan het ‘progressieve’ ideaal van ‘ondernemen’. D66 Rotterdam heeft altijd gestreden voor meer ‘creatieve ondernemers’ in de stad. Als ZZP’er moet u het niet in uw hoofd halen een vakbond te beginnen of een CAO te willen. Dat is namelijk ‘conservatief’ en niet ‘flexibel’.

Dus wat wil meneer Visser nou? Dat u elke dag vanuit huis werkt? Dat u uw magere ZZP-inkomen spendeert aan te dure flexkantoren? Of is meneer Visser een dissidente D66’er die überhaupt tegen de flexibiliteitsmantra van zijn eigen partij is? Ik heb geen idee, maar als sociaal liberaal neem ik toch afstand van D66.

    • Zihni Özdil