Fenninger, niemand anders dan Fenninger op de reuzenslalom

Na de Super-G, een week terug, won de Oostenrijkse Anna Fenninger gisteren ook de reuzenslalom. En hoe!

Anna Fenninger dus. En niemand anders, zo nadrukkelijk veroverde de Oostenrijkse skiester de wereldtitel op de reuzenslalom. Gisteren op de WK in Vail eens geen ontknoping na gepriegel met honderdsten van seconden, maar een kampioene die een gat van 1,4 seconden sloeg met de nummer twee, Viktoria Rebensburg uit Duitsland. De Zweedse Jessica Lindell-Vikarby won brons.

En opmerkelijk: Tina Maze mengde zich niet in de strijd om de medailles. De Sloveense veelvraat viel, na twee keer goud en één keer zilver, met haar vijfde plaats een beetje tegen. Vond vooral Maze zelf. Ze mikte in Vail op een medaille in elke discipline. Dat zit er sinds gisteren niet meer in.

Fenninger dus. De aanvoerster van het succesvolle Oostenrijkse vrouwenteam veroverde gisteren haar tweede wereldtitel. Eerder won zij in Vail de Super-G en werd ze tweede op de afdaling. In medailles gerekend is Fenninger Mazes gelijke. De Sloveense kan haar alleen nog passeren met een plak op de slalom, een onderdeel dat de 25-jarige Fenninger morgen aan de specialisten laat.

Het meest verrast over het voor skibegrippen grote verschil met haar tegenstanders was Fenninger zelf. Zij had onderweg allerminst het idee gehad dat het snel ging. Voor haar gevoel was de piste niet bijster steil en skiede ze te ver van de poortjes. Oké, technisch was het een goede race, maar snel allerminst, meende Fenninger, die na de eerste run verrast was over haar grote voorsprong op de rest.

Fenningers troon stond gisteren niet op wankelen, zelfs niet na een bijna-valpartij in de tweede run. Ze herstelde zich met een slangachtige beweging en vervolgde haar race vlekkeloos. Om aan de finish, eveneens tot haar verrassing, niet gehuldigd te worden naast verwachte namen als Lindsey Vonn of Mikaela Shiffrin, de Amerikaanse favorieten die tot teleurstelling van de toeschouwers in het achterveld eindigden.