Experts helpen Grieken bij zoeken van uitweg

Europese en Griekse experts bekijken dit weekeinde hoe de patstelling tussen Brussel en Athene valt te doorbreken.

Er zit toch weer wat schot in de crisis rondom Griekenland. In de marge van de Europese top van regeringsleiders over terrorismebestrijding zijn Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de groep van negentien eurolanden, en de Griekse premier Alexis Tsipras het gisteren eens geworden over hoe er de komende dagen verder gepraat zal worden. Woensdag mislukte dat nog tijdens een speciaal ingelast overleg van de Eurogroep.

Maandag komt de Eurogroep opnieuw bijeen om de praten over de impasse die is ontstaan nu de nieuwe Griekse regering het huidige hulpprogramma verwerpt. Zij wil bepaalde hervormingen en bezuinigingen terugdraaien, om de sociale impact van het programma te verzachten.

Dijsselbloem en Tsipras hebben nu afgesproken dat experts de komende dagen gaan kijken hoe de Griekse plannen in de praktijk uitwerken en of er een „gemeenschappelijke basis” gevonden kan worden om te praten over aanpassing van het programma.

Woensdag werd in de Eurogroep geen overeenstemming bereikt over een soortgelijke verklaring. De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis was akkoord, maar werd op de valreep teruggefloten door zijn premier. Daardoor nam ook de nervositeit op de financiële markten toe. Dijsselbloem, zeggen ingewijden, nam gisteren het initiatief om alsnog tot een vergelijk te komen met Tsipras. Een ingewijde noemt de deal „een stap vooruit die het mogelijk maakt om maandag vooruitgang te boeken”.

De oude verklaring ging overigens verder dan de nieuwe: daarin werd gesproken over de mogelijke verlenging en succesvolle voltooiing van het huidige hulpprogramma. Voor Tsipras was dat een brug te ver.

De Duitse bondskanselier Merkel, die Tsipras gisteren voor het eerst ontmoette, zei bereid te zijn tot een compromis. „Europa probeert altijd een compromis te vinden, dat is nu net het succes van de EU.” Maar ze zei ook dat het voor „de geloofwaardigheid van Europa” belangrijk is dat regels worden gerespecteerd.

Tsipras verklaarde onlangs dat zijn land niet langer zaken wil doen met de in Griekenland gewraakte trojka van Europese Centrale Bank (ECB), Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de instellingen die het hulpprogramma overzien. In de verklaring van vandaag staat daarom dat het onderzoek naar de Griekse plannen wordt gedaan door ‘de instellingen’ en door Griekse experts, zonder nadere toelichting. In de Nederlandse vertaling van de verklaring staat ‘de drie instellingen’. Formeel is de verklaring ook geen verklaring, maar een met de Grieken overeengekomen „woordvoeringsrichtlijn”.

    • Stéphane Alonso