En dit is de winnende foto

Foto Mads Nissen

„We zochten naar een foto die er morgen nog steeds toe doet, niet alleen vandaag. De winnende foto toont wat een professionele fotograaf kan doen in een alledaagse situatie door op een professionele manier verhalen te vertellen over het leven.”

Dat zei Pamela Chen, een van de juryleden van World Press Photo. Gisteren werd deze foto, gemaakt door de Deense fotograaf Mads Nissen, in Amsterdam uitgeroepen tot Foto van het Jaar 2014.

Te zien zijn Jon van 21 en Alex van 25, twee homoseksuele geliefden in het Russische Sint-Petersburg. Fotograaf Nissen maakte de foto om het verhaal te vertellen van de moeilijke situatie waarin homoseksuelen in Rusland tegenwoordig verkeren. Zij kunnen hun liefde steeds moeilijker in het openbaar belijden, als gevolgd van een wet die ‘het propageren van non-traditionele seksuele relaties’ verbiedt.

De foto was ook de winnaar in de categorie ‘Contemporary Issues Singles’.