Egypte bestelt ‘onverkoopbare’ Rafale-toestellen in Frankrijk

Egypte is de eerste buitenlandse klant voor de moeilijk verkoopbare Rafale-gevechtstoestellen. Frankrijk helpt met de financiering.

Franse gevechtsvliegtuig Rafale Foto Reuters

Frankrijk heeft voor het eerst een buitenlandse koper gevonden voor het Rafale-gevechtsvliegtuig. Maandag tekent Egypte voor 24 exemplaren van dit type straaljager, een fregat en MBDA-raketsystemen. Met de deal is 5,2 miljard euro gemoeid, aldus het Elysée gisteravond.

De Franse luchtmacht nam de Rafale al elf jaar geleden in gebruik, maar bouwer Dassault Aviation heeft vanaf het begin grote moeite gehad om het toestel elders aan de man te brengen. Toen een voor de Fransen bijna zekere deal met Marokko in 2007 afketste, creëerde president Nicolas Sarkozy een war room om de verkoop politiek te stimuleren. Dat leverde weinig op: potentiële klanten Brazilië en Zwitserland haakten beide af en kozen voor de aanzienlijk goedkopere Zweedse Grippens. De zestig toestellen die de Verenigde Arabische Emiraten zouden willen, zijn nog altijd niet definitief besteld.

Egypte, dat historisch een goede klant is van de Franse wapenindustrie, had haast nadat de Verenigde Staten na de coup in 2013 de levering van F-16’s bevroren. Zes maanden na het eerste contact was de zaak beklonken. Het land zegt de toestellen nodig te hebben uit vrees voor het overslaan van de crisis in buurland Libië en om terrorisme in de Sinaï te bestrijden. Volgens zakenkrant Les Echos zou de Franse staat garant staan voor 50 procent van de leningen.

Door het uitblijven van exportcontracten heeft Frankrijk de eigen aankoop van toestellen moeten versnellen teneinde de productielijn in bedrijf te houden. Dat drukte zwaar op de defensiebegroting. De ontwikkeling van het multifunctionele toestel heeft de Franse staat sinds 1988 volgens een senaatsrapport zo’n 43 miljard euro gekost.

Na de deal met Egypte hopen de Fransen op meer. Het helpt, zeggen defensie-experts, dat de Rafale door de Franse interventies in onder andere Libië, Mali en Irak nu combat proven is. Onderhandelingen met India over 126 toestellen (waarvan het merendeel lokaal geproduceerd zou worden) zijn vergevorderd.

    • Peter Vermaas