Margriets dodelijke blik, slecht acteerwerk en een anticlimax

De overgebleven vijf.
De overgebleven vijf. Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol

Het vijftiende seizoen van Wie is de Mol? is bezig. Frank Huiskamp en Peter Zantingh, NRC-redacteuren en vaste kijkers, bespreken net als vorig jaar elke week na de uitzending hun ideeën en theorieën via de chat - en dat gesprek plaatsen we elke vrijdagochtend hier.

Let op: onderstaand gesprek bevat (vanzelfsprekend) spoilers. Dus als je de aflevering nog niet gezien hebt, scroll dan niet verder naar onder.

De zevende aflevering van Wie is de Mol?, van gisteravond, trok 2.199.000 kijkers.

Je kunt de aflevering hier terugkijken.

Peter: Frank Huiskamp.

Frank: Peter Zantingh. Ik vroeg me al af waar je bleef. Ik zat dusdanig met smart te wachten dat ik overwoog, let wel, overwoog, te beginnen met praten. Maar dat hoort niet.

Peter: Nee. Dat zou een stijlbreuk van jewelste geweest zijn. Zo, heb je nog Wie is de Mol gekeken?

Frank: Ja, dat dacht ik. Maar rond de helft van de aflevering zag ik een lange vrouw rondrennen en een Tamildorp vertellen dat ze hun ogen open moeten houden tijdens het slapen, want ze zou hun kinderen gaan stelen. Zoiets. Dus toen keek ik blijkbaar even naar Breaking Bad.

Peter: “Look at my face! Look at it! Look at my face!”

Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol

“Look at my face. Remember it.” En die man denkt: ik ben er geweest. Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol

Frank: Remember this face! Terwijl Marlijn zoete liedjes aan het zingen was met de plaatselijke jeugd en voor een paar verlegen mannen en Chris iedereen vertelde dat hij van ze hield, liep Margriet ‘Godmother’ van der Linden de buurt kapot te intimideren. Iedereen wilde winnen, Margriet wilde volgens mij zo snel mogelijk gearresteerd worden. God, wat hoop ik nu dat je in de tussentijd Margriet als Heisenberg aan het fotoshoppen bent.

Peter: Haha, nee. Hoewel ik niet kan ontkennen soortgelijke plannen te hebben gehad.
Ik dacht: er kijken ook kinderen. Het gekke met die opdracht was overigens dat je er niet bij kon mollen. Iedereen had er evenveel belang bij om te winnen. En dan wint natuurlijk degene die het best weet hoe je anderen vrolijk kunt krijgen. Ik zat zelfs als hetero te giebelen op de bank bij Chris’ campagne.

Frank: Natuuurlijk wint degene die het best charmeert. In welk universum dacht Margriet dat ze door de enge blanke vrouw te spelen een aandoenlijk binnenlands Sri Lankees dorp op haar kon laten stemmen? En Chris. Ik snap je heel goed. Ik ben nog net niet verliefd op die man. Ik wil eigenlijk dat hij alles is. De Mol, de winnaar, mijn skileraar, degene die me verhalen voorleest voor het slapengaan als dat niet zo eng was omdat ik half twintig ben.

Peter: Oh, jongens. Dat stukje ook waarin eerst Rik hem een slap voorstel kwam doen en daarna dat toneelstukje van Margriet “ik heb dat ding gezien” van der Linden.

Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol

Dit is wat er gebeurt als je Chris iets wijs probeert te maken. Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol

Frank: Kijk, Margriet moet eigenlijk de Mol zijn. Ik ben alleen maar dieper in de tunnel gekropen. Maar als dat haar acteren was? Ze hield dit nog geen drie seconden vol, en ze moet het tien afleveringen lang doen. En Chris, die man is zo ongelofelijk slim en doortrapt. Die kun je gewoon niet voor de gek houden. Nergens mee. Die kijkt bij poker dwars door je kaarten heen, je ziel in.

Peter: Het kan ook de context zijn, dat je het zo snel doorhad: Chris had het door en nam de kijker daarin mee, en bovendien hadden ze er een lullig clownsmuziekje onder gezet, alsof Margriet met een plastic bloemetje aankwam en zei: ruik hier eens aan.

Frank: Nou, dat is dus niet een clownsmuziekje, maar het geluidje van Two Dots, spelletje voor je telefoon en tablet. Komt hele seizoen al terug, haha. Heb ik dat al eens benoemd? Vast wel. Maar dat klinkt inderdaad als een clownsmuziekje, ja.

Peter: Ik had echt geen idee. Hoe dan ook: dit was ongeveer hoe het ging toen Martine en Margriet probeerden iets te bekokstoven.

chf4VpR

Frank: Ik ben gewoon aan het hinniken hier. Ahahaha.

Peter: Oh, man. Ik zoek al het hele seizoen naar een manier om dit onze chats in te krijgen.

Frank: Het heeft lang geduurd, maar dit is een prima moment.

Peter: Laten we de eerste opdracht even bespreken. In die trein. Er viel mij daar wel het een en ander op.

Frank: Go.

Peter: Ten eerste: de opzet ontging me enigszins. Volgens mij hoefden ze uiteindelijk alleen de laatste vraag goed te hebben, want of ze het geld kregen, leek er alleen maar vanaf te hangen of ze na die vraag de goede wagon kozen.

Frank: Tot die conclusie kwam ik ook. Ik het nauwlettend volgen. Ja, nu moet je kiezen. Deden jullie het goed, dan ligt het geld daar. Deden jullie het fout…..dan ligt het geld er ook, maar ergens anders.

Peter: Ten tweede, maar dit kan met mijn verdenking van Margriet te maken hebben: zij las het kaartje op een vreemde manier voor aan ons kijkers. Een deel via voice-over, zodat wij niet konden horen wat ze aan de rest van de kandidaten voorlas. Ik dacht: misschien is dat helemaal niet wat ze daadwerkelijk voorlas.

Frank: Ik hoorde dat ook! Dat was een heel erg vreemd stukje. Misschien stond er op het kaartje. “Jij bent natuurlijk de Mol, dus doe wat klooierigs met die koffers. Dit moet je natuurlijk niet hardop voorlezen.” En deed ze dat toch, tot drie keer toe. En hebben ze maar besloten iets eroverheen te plakken. Of misschien ook niet.

Peter: Ik heb er zowaar een Vine van gemaakt. Vreemd moment.

Frank: Ja, raar. Maar er gaat natuurlijk weleens iets mis met de montage en de productie. Ook maar mensenwerk. Zo stond er onder andere Marlijn van Weerdenburg op de stembriefjes tijdens de verkiezingsopdracht en ik meende zelfs ook Rik van deR Westerlaken. Slordig, maar een hint? Tijdens de test van Marlijn zie je haar op zichzelf klikken (video), volgens mij. Want zij was de persoon die als tweede mocht speechen. En dat vulde ze ook in. Maar daarin, zo’n zelfde iets, zagen we een hint naar Margriet, want die klikte (of althans, dat deed het scherm ons geloven) ook al eens op een antwoord dat naar haarzelf leidde. Dus ik ga er voor mijn gemoedsrust maar van uit dat er soms fouten worden gemaakt, punt. Maar Margriet is mijn Mol, dus ik ga nu gewoon zeggen dat deze voice-over natuurlijk een dikke hint is en dat alleen Margriets klikken op zichzelf een aanwijzing is.

Peter: Over die treinopdracht en de afleveringstitel, ‘Spoorloos’. Ik zag dat iemand deze theorie had: in het donker van een tunnel zei Chris: “Iemand zal nu maar verdwijnen.” Daarna verdween hij zelf in het wc-hokje.

Frank: Ja, ik vond de titel ook het sterkst naar hem wijzen. Precies om dat moment. Je zag hem volgens mij de wc in lopen. Het kan natuurlijk hartstikke goed zo zijn dat, mocht hij toch de Mol zijn, hij daar een soort Dennis Weeninkje deed en het geld had gevonden en daar heeft weggegooid of doorgespoeld.

Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol

Chris duikt de wc in. Screenshot AVROTROS / Wie is de Mol

Peter: Het werd ook wel zo in beeld gebracht: kijker, let op, dit is gek. Chris dat hokje in, de rest zoeken, niks gevonden, opdracht af. Ik dacht nog even dat Chris het pas tegenover Art tevoorschijn zou halen: haha, jawel hoor. Hier is het.

Frank: Dit zou een logische uitleg kunnen zijn. Maar om toch nog even in de tunnel te blijven, omdat hij zo knus is. Misschien, zo opperde iemand op mijn forum, kun je spoorloos koppelen aan het feit dat Margriet de enige was die tijdens haar House of Cards-achtige speech geen enkele keer zei de Mol te zijn. Dus geen spoor?

Peter: Nee, sorry. Daar kan ik niks mee.

Frank: Ik ook niet echt, maar ik zie gewoon zo weinig hints naar Chris. Man, wat wil ik dat hij de Mol is.

Peter: Dit is een hint naar Chris, volgens sommigen.

Twitter avatar chicamai Mai Dit is toch een aanwijzing??!!! Kom op nou!!!!! #widm http://t.co/GKaZYVQHR6

Frank: Hij liep in die speech zo enorm nonchalant en los te vertellen hoe hij de boel had lopen verkloten. Prachtig. “Ja, ik liep die envelop in Bentota voorbij en ja, ik heb mijn koffer achtergelaten in een andere coupé.”

Peter: Zoiets deed Martine ook, maar dan ingewikkelder. “Ja, er was ook een andere kandidaat, Pieter, die in Nederland een keer een spelshow won met Philip Freriks, dat is een andere nieuwslezer, van vroeger, hoef je niet te weten, maar die Pieter, die leende een keer mijn tosti-ijzer en ik was het een tijdje vergeten, maar toen later kwam ik hem tegen, het was een zaterdag, het regende volgens mij… nou ja, ik ben de Mol. Vote for Martina.”

Frank: Ik heb genoten van de opdrachten, de beelden, maar ik begin een paar dingen nu toch wel zat te worden. En dat wilde ik toch even zeggen.

Peter: Zoals?

Frank: Er zijn dit seizoen een beetje te veel jokers en vrijstellingen. Ook zijn er te veel briefjes. Maar bovenal: dat anticlimactische ‘niemand valt af’ twee keer in een seizoen is me een beetje te veel. Maar het ergste vind ik de manier waarop dat gebeurt, want die is tekenend: er moet weer geld ingeleverd worden voor zo’n groepsvrijstelling. Zoals er constant geld weggegeven moet worden voor cadeautjes. De productie wil echt wanhopig graag de allerlaagste pot in de geschiedenis van het programma hebben, maar er hoeft daardoor ook geen drol gemold te worden. Dat geld verdwijnt vaak zonder dat iemand er daadwerkelijk echt oprecht iets mee of voor moest doen.

Peter: Ja, dat ben ik met je eens.

Frank: Zo zonde ook, want alles aan de opdrachten was goed. Het was grappig, het was een prima mindfuck, zoals het hoort. “Volgende week: Margriet haalt de pot leeg, maar daardoor is wel iedereen de winnaar van het programma en iedereen ook de Mol. Ze high-fiveden elkaar en leefden nog lang en gelukkig. Einde.”

Peter: “Maar omdat Chris daardoor óók de mol is, eindigen we op min 2000. Da’s 400 de neus. Doe nu maar even aftikken. Goed, we zien jullie bij de uitreiking van de Televizierring.”

Frank: Haha.

Peter: Dit was dus eigenlijk een van de minste afleveringen van het seizoen.

Frank: Ja, maar de opdrachten en sfeer dan juist weer helemaal niet. Het was eigenlijk de beste aflevering tot nu toe. Tot het einde.

Peter: Meh. Nee, vind ik niet. Die eerste opdracht was blijkbaar voor 4/5 voor spek en bonen en die tweede was geinig, maar niet iets om bij te mollen. Plus, het regende steeds.

Frank: Solide argument, Zantingh.

Peter: Hé Huiskamp, kun je nog even uitweiden over die theorie die je vanmiddag mailde?

Frank: Ik sta er niet per se achter of zo, hè? Maar ik ben op dit moment gevoelig voor alles wat naar Margriet wijst.

heinz

Het zou er dus volgens deze forumbezoeker om gaan dat in de tweets van de Mol vanaf de start van het programma een grote hint zit. Maar, komt-ie, je zou elke keer naar de eerste letter moeten kijken van de tweet. Die letter omgezet naar een cijfer (a=1, b=2 etc.) moet je naar rechts in de tweet als het gaat om een tweet voorafgaand aan de uitzending en vanaf rechts naar links als het gaat om een twee na de uitzending. Zijn er inderdaad volgens mij steeds twee (een vooraf, een naderhand). Dan zou je dus min of meer uitkomen op een letterbrij die ‘margriet van der linden’ zou kunnen vormen.

Peter: Oké. En dat is dus niet hetzelfde als deze?

B9QtDKVCUAEXkMR

Frank: Nee, dat is weer een andere onnavolgbare. Ik word er duizelig van naar deze twee theorieën te kijken. Ik ga liever voor: haha, bloemetjes bij de Molbrieven. Is Margriet. Doei.

Peter: Ja. Ik geloof dat zelfs Russel Crowe in A Beautiful Mind hier stuk op zou zijn gelopen.

Frank: “Hou je Oscar maar. I’m out.”

Peter: En hebben we nu niet eigenlijk een probleem omdat er nog drie afleveringen zijn en vijf kandidaten?

Frank: Min of meer ja. Maar het kan natuurlijk prima dat ze net als in seizoen 7 eindigen met vier finalisten. Of dat er twee mensen afvallen in één uitzending.

Peter: Is dat weleens eerder gebeurd?

Frank: Vorig jaar waren er immers ook twee afleveringen zonder afvaller. Toen deden ze nog iets met Tygo, toch?

Peter: O ja, nu je het zegt. Dat er iemand halverwege de aflevering afviel?

Frank: Ja, na één opdracht. Weet nu al niet meer wat er vorig jaar gebeurde.

Peter: Gek, hoe snel je dat vergeet. Aan de andere kant: waarschijnlijk heb ik in plaats daarvan die hersencellen gebruikt om iets nuttigers te onthouden.

Frank: Kijk jij niet Downton Abbey doordeweeks met je vriendin? Just saying. Maar goed, als ik wil weten wie de jam heeft gestolen of de wc-deur open heeft laten staan, dan ben ik wel meteen aan het goede adres bij je. Of wat ze ook doen in die serie.

Peter: Ik gebruik die hersencellen nu inderdaad voor die aardige Mr. Crawley, dat rotjong van een William en mijn favoriet, Mr. Bates. Ze drinken thee, en zo.

Frank: Ik denk dat ik die Sri-Lankese stationsborden nog beter begreep, Peter.

Lees ook de chats over aflevering een, aflevering twee, aflevering drie, aflevering vier en aflevering vijf en aflevering zes terug.