Nieuwe oude zoogdieren ontdekt

Zoogdieren waren al vroeg in het dinosaurustijdperk aanwezig. Dat vertelt de vondst van twee nieuwe primitieve zoogdieren van circa 160-165 miljoen jaar oud (uit het Midden-Jura). Het gaat om een bomenklimmend diertje ter grootte van een muis en een ongeveer even groot dier dat op een mol lijkt. De fossielen zijn vandaag beschreven in twee artikelen in Science. De nieuwe zoogdieren zijn Agilodocodon (de klimmer) en Docofossor (de mol) gedoopt. De fossielen zijn gevonden in China, ten noordoosten van Beijing. Ze passen in een serie zeer goed bewaarde Chinese zoogdierskeletten uit het Midden-Jura uit die regio. Samen laten die skeletten zien dat zoogdieren niet pas na de dinosaurussen de aarde veroverden, maar al vroeg in de dinotijd (de eerste dino’s leefden 230 miljoen jaar geleden).

    • NRC