Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Dijsselbloem pessimistisch over Griekenland’

Minister Dijsselbloem arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.
Minister Dijsselbloem arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Foto ANP / Bart Maat

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is niet heel optimistisch gestemd over een mogelijke nieuwe deal met Griekenland. Hij verwacht niet dat er maandag al nieuwe afspraken zijn, zo zegt hij tegen de NOS.

Volgens Dijsselbloem zijn de ambities van het land nogal groot, maar is de slagkracht beperkt van de regering:

“De mogelijkheden, gezien de toestand van hun economie, zijn zeer beperkt. Dus dat vergt nog een enorme aanpassing en ik weet niet of we daar maandag al uit zullen zijn.”

Griekenland wil onder afspraken uit, eurolanden niet

Het huidige hulpprogramma voor Griekenland loopt eind deze maand af. Volgens de huidige afspraken zou Griekenland nog een laatste tranche krijgen van 7 miljard euro. Maar het land wil geen verlenging, maar een overbruggingsregeling voor de periode tot juni. Nieuwe afspraken met de Europese Commissie, de ECB en het IMF - de Trojka - voor na juni moeten soepeler condities hebben, zo vindt de Griekse regering. De strenge hervormings- en bezuinigingseisen tot nu toe hebben de economie te veel schade toegebracht.

De Trojka en Griekenland zijn nu al weken in gesprek hierover, maar echt vlotten doet het nog niet. Na een lobby langs diverse landen is de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis nu aangeschoven bij de vergaderingen van de eurogroep. Gisteren leek er schot in de zaak te zitten, maar Dijsselbloem tempert deze verwachtingen dus nu.

De aandelen op de beurs in Athene stijgen ondertussen juist wel door optimisme over nieuwe afspraken met Griekenland. Maandag komt de eurogroep opnieuw bij elkaar om te praten. Tijdens de wekelijkse persconferentie zei premier Rutte vanmiddag over de kans op een oplossing met Griekenland:

“Griekenland wil heel veel, dat maakt het lastig. Ik denk dat het heel ingewikkeld is om maandag tot besluitvorming te komen.”