Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Cultuur

Deelnemen aan een ‘Big Six’ marathon, wat kost dat je eigenlijk?

Foto HH

Hoe gaat het met je goede voornemens? Hoort daar toevallig ook de populairste marathon ter wereld bij, de New York Marathon? Dit weekend kun je je nog inschrijven voor de loting. Maar dat meedoen kost je wel wat, naast trainingsuren, versleten hardloopschoenen en borden pasta. Wat betaal je eigenlijk voor deelname aan één van de ‘Big Six’ marathons? Een overzicht van de economie achter de marathons.

We lopen massaal hard. 1,6 miljoen Nederlanders zouden minstens één keer per week hardlopen, of in ieder geval ‘sportief wandelen’. Ook wel de derde loopgolf. Elk weekend zijn er op verschillende plekken in Nederland wel wedstrijdjes. Maar de ‘Big Six’, dat is het echte werk.

1. New York, 1 november

De marathon met de meeste deelnemers.

Zeker van een startbewijs ben je met een reispakket of via een goed doel. Een reispakket (vier hotelovernachtingen, startbewijs en vlucht) kost tussen de 2.000 en 3.000 euro.


Enkele goede doelen geven je startbewijs, vervoer en verblijf in ruil voor sponsorgeld. Amnesty International verwacht dat je 4.950 euro meebrengt, Kika 5.750 euro en Dance4life 5.000 euro.

Red je dat niet? Tot komende maandagochtend 5.00 uur kun je je aanmelden voor de loting. Vorig jaar had twaalf procent van de loters geluk, dit jaar is dat iets meer. Kosten: 347 dollar. Wel even zelf een hotel (hotel in Manhattan vanaf 150 euro per persoon per nacht) en vlucht (retour vanaf 500 euro) boeken. Ja, het is hard werken voor een marathon.

Twitter avatar camieleurlings Camiel Eurlings Vandaag 1e X ooit training > 30 km.. Prachtig Limburgs heuvelland..maar wat is 42 veel..2 maanden tot New York Marathon http://t.co/ya0pa6Bx

Alternatief in Nederland: De Berenloop op Terschelling, wel een weekje later.

2. Berlijn, 27 september

De inschrijving voor Berlijn (98 euro) is gesloten. Pakketreizen van vier of vijf dagen kun je wel boeken, vanaf 400 à 500 euro per persoon. Wel zelf vervoer regelen.

Ook verschillende goede doelen hebben nog een startbewijs, als je maar genoeg sponsorgeld meeneemt. Verblijf (hotel vanaf 50 euro per persoon per nacht) en vervoer voor eigen rekening.

Alternatief, zelfde datum: de Twiskenmolenjubileumloop in Landsmeer

3. Chicago, 11 oktober

In maart opent de inschrijving voor de loting (startbewijs: 185 euro) in Chicago. Je hebt zeker een startbewijs als je loopt voor een goed doel. Sponsorgelden worden nog niet vermeld.

Een pakketreis (zeven dagen) kost je meer dan 2.000 euro. Los betaal je voor vijf overnachtingen en een vlucht in ieder geval meer dan 1.000 euro als je nu zou boeken.

Alternatief die dag: Marathon Eindhoven

4. Londen, 26 april

De inschrijving voor de London Marathon (ongeveer 50 euro) is gesloten.


Pakketreizen (vanaf 1.100 euro) zijn uitverkocht en ook de meeste goede doelen, zoals Amnesty, zitten vol.

Op de website van Kika is de aanmelding nog wel geopend. Met startbewijs, overnachting en reis. Neem wel even een sponsorbedrag van 5.000 euro mee. En stuur een motivatiebrief - waarom wil je voor Kika rennen en wat is je plan voor sponsorgeld - het aantal plaatsen is namelijk beperkt: 25.

Ook kun je bij enkele goede doelen nog op de wachtlijst. Hotel (vanaf 45 euro per persoon per nacht) en een vlucht (vanaf 50 euro) betaal je zelf.

Alternatief: de Spoorbrug Eerste Dwarsdiep Marathon in Stadskanaal.

5. Tokyo, 22 februari

Volgende week, helemaal uitverkocht natuurlijk, ook de pakketreizen. Mocht je toch nog van iemand een startbewijs (normale prijs rond de 94 euro) kunnen overnemen, een zesdaagse reis naar de stad kost je nu zeker 1.000 euro.

Alternatief in dit weekend: de 4e Trail by the Sea in Burgh-Haamstede

6. Boston, 20 april 2015

Helaas, ook voor deze wedstrijd ben je dit jaar al te laat. Mocht je je volgend jaar willen inschrijven (kost ongeveer 200 euro), boek dan wat verder van tevoren. Nu kost een hotel je meer dan 130 euro per persoon per nacht, en een vlucht ongeveer 600 euro. En zorg dat je voldoet aan de kwalificatietijden, want die hanteert de organisatie.

Alternatief dat weekend: de Marathon in Enschede

En daarnaast is er natuurlijk nog de marathon van Amsterdam (18 oktober voor 70 euro) en Rotterdam (12 april, 75 euro). En in Drenthe is het helemaal goedkoop: 30 euro.

Of heb jij een goedkopere oplossing voor deelname aan de Big Six? Laat het ons weten. Via de knop ‘mail de redactie’.