Dagkalender van de Wereldliteratuur: wie schreef deze carnavalsroman?

Op veel plaatsen in het land beginnen vanavond al de eerste carnavalsfeesten. Welke Nederlandse schrijver werd drie jaar geleden zowel voor de Boekenuil als de Librisprijs genomineerd met een roman die zich gedurende één doordrenkte carnavalsnacht afspeelt?

De West-Brabander Jan van Mersbergen (1971), die eerder bekendheid had gekregen door zijn boksersroman Morgen gaan we naar Pamplona, publiceerde in 2011 Naar de overkant van de nacht, ongetwijfeld de eerste roman met een aanbeveling van de Venlose Prins 1Carnaval in het nawoord. Het boek beschreef een ‘Vastelaoves’-nacht vol drank en broeierigheid, maar was tegelijkertijd een ontroerende Werdegang van een man in crisis die zijn leven overdenkt en uiteindelijk kiest voor de moeilijke relatie die hij heeft opgebouwd met een jeugdvriendin en haar probleemkinderen. Zelfs keiharde protestanten vielen voor deze carnavalsroman die – anders dan de titel doet vermoeden – weinig met Célines Reis naar het einde van de nacht te maken had, maar des te meer met drank-laat-je-zien-wat-je-lief-is-romans als Under the Volcano (Malcolm Lowry, 1947). Naar de overkant van de nacht won overigens noch de Boekenuil noch de Librisprijs, maar kreeg wel de BNG-prijs voor nieuwe literatuur

Voor meer edities van de ‘Dagkalender van de Wereldliteratuur’, zie het literatuurblog ‘The Global Reader’.

Pieter Steinz zit op Twitter.