Celstraffen voor afpersing en bedreiging Leidse motorclub

Zes leden van de motorclub Trailer Trash Travellers (TTT) zijn veroordeeld voor afpersing en bedreiging met brandstichting van de Leidse motorclub Pegasus in januari 2013.

Voor de vijandige overname van het Pegasus-clubhuis krijgen zij celstraffen variërend van twaalf tot achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Vijf andere TTT-leden zijn vrijgesproken, omdat er geen bewijs is dat zij betrokken waren bij de afpersing en bedreiging.

Op 11 januari 2013 is een groep van twintig tot dertig TTT-leden het clubhuis van Pegasus in Leiden binnengevallen. Jullie sluiten je bij ons aan, of we fakkelen hier het clubhuis af. Dat waren de opties die TTT gaf aan Pegasus. Ze moesten binnen drie dagen beslissen. Een eerdere poging om het clubhuis in handen te krijgen was niet gelukt.

Redacteur Elsje Jorritsma schreef eerder in NRC over landjepik bij motorclubs:

Sinds 2012 maakt justitie veel werk van motorbendes. MC Pegasus hoort daar niet bij. Dat was een zieltogende club met 9 leden, waarvan er 4 geen motor hadden en 3 hun contributie niet konden betalen, had de voorzitter tegen een van de verdachten van vandaag gezegd. Daarom aasden ook andere motorclubs op het clubhuis. De Travellers wilden voorkomen dat Satudarah het clubhuis inpikte, zou een bestuurder hebben gezegd.

OM en politie hebben dit onderzoek groots aangepakt, hoewel er geen sprake was van drugs of wapens. De motorgangs zijn intimiderend, en rekenen ook op dat effect, zei de officier.

    • Marije Willems