Justitie: wiet telen voor leden is ook strafbaar

De activiteiten van de eerste zogenoemde cannabis social club van Nederland zijn strafbaar. Dat stelt het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam. De vereniging Tree of Life (Boom des levens), die sinds november wiet aan haar leden verstrekt, had haar manier van werken eind vorig jaar voorgelegd aan het OM.

Ieder lid van de Tree of Life bezit vijf planten, en om elke plant hangt een kaartje met de naam van het lid. Die planten leveren de leden hun eigen, biologisch geteelde marihuana op. Sommige leden vertrouwen de verzorging van hun planten ook aan anderen toe. Zo kan het gebeuren dat op één plek meer dan vijf planten worden verzorgd. De vereniging ging ervan uit dat het gezamenlijk op één locatie telen van plantjes die aan individuele leden toebehoren in overeenstemming is met het beleid waarbij het bezit van maximaal vijf hennepplanten voor eigen gebruik wordt gedoogd.

Het OM onderkent dat geen sprake is van een winstoogmerk bij de vereniging, maar ziet de inspanningen van de club vanwege „de schaalgrootte” en de „mate van professionaliteit” toch als het bedrijfsmatig kweken van wiet. „Dit gaat voorbij aan de gedachte achter het huidige gedoogbeleid van hooguit vijf planten”, licht een woordvoerder toe. „Het initiatief is naar het oordeel van het OM dan ook strafbaar en valt niet in het huidige coffeeshopbeleid onder te brengen.”

Toch gaat het OM de cannabis social club niet actief vervolgen. „Mocht een van de plantages ontdekt worden, dan zal deze wel worden opgerold.”