Een nederlaag, daar merken ze bij Ajax minder van dan bij Manchester

Koers Ajax is stabieler

Vier keer speelde Ajax, dat vandaag aan het eind van de middag met halfjaarcijfers komt, een officiële wedstrijd tegen Manchester United, dat gisteren met halfjaarcijfers kwam. De enige beursgenoteerde Nederlandse voetbalclub won er daar twee van. Maar hoe goed doet Ajax het eigenlijk als beursgenoteerd bedrijf ten opzichte van Manchester United?

Manchester ging in augustus 2013 naar de beurs met als belangrijkste doel de schuldenlast te verlagen. Ajax betrad de beurs vijftien jaar eerder om, in de woorden van toenmalig voorzitter Michael van Praag: „de financiële draagkracht te versterken”. Er gaan nu geruchten dat Ajax praat over een beursexit.

1. United draait meer omzet en winst

De omzet van de Engelse club was in het seizoen 2013/2014 ongeveer vijf keer zo hoog (520 miljoen euro) als die van Ajax (106 miljoen). Ook maakte de club meer winst (28,6 versus 16,6 miljoen euro). Logisch, United speelde in dat jaar in competities waar meer geld in omgaat.

Woensdag werd bekend dat de uitzendrechten van de Britse Premier League verkocht zijn voor ongeveer 7 miljard euro. Fox kocht in 2012 de rechten van de Eredivisie voor ongeveer 1 miljard euro. Daarnaast waren beide clubs actief in de Champions League. Ajax lag er na de groepsfase uit, United sneuvelde pas in de kwartfinale.

2. Toch valt Ajax’ winst niet tegen

Rekening houdend met het grote verschil in omzet doet Ajax het wel beter. De winst van United was in het laatste seizoen iets meer dan anderhalf keer zo hoog als die van Ajax. Bovendien mist United dit jaar inkomsten uit de Champions League terwijl Ajax het in Europa niet slecht doet. De doelstelling van overwinteren is gehaald, zij het in de minder lucratieve Europa League.

3. De invloed van sportieve prestaties op de beurskoers

Een kampioenschap, uitschakeling in de Champions League. Het heeft bij Ajax allemaal weinig effect op de beurskoers. Bij United zijn er meer fluctuaties te zien. De koers zakte bijvoorbeeld in nadat de club officieel was uitgeschakeld voor een plek in de Champions League.

4. En de trouwe belegger?

Die is beter uit bij United. Het aandeel steeg sinds de beursgang met meer dan 30 procent in waarde, van ongeveer elf naar vijftien euro. Het aandeel van Ajax daalde, van twaalf naar ongeveer negen euro.

5. En gemeten over de langst te vergelijken periode?

Sinds het moment dat Manchester United naar de beurs ging, deed Ajax het lange tijd beter. Tot het moment dat de uitzendrechten van de Premier League werden verkocht.

Marieke ten Katen