Al veertig jaar ‘Live from New York, it’s Saturday Night!’

Komend weekend viert de comedyshow haar veertigjarig bestaan. SNL is altijd consistent.

‘Live from New York, it’s Saturday Night!’ Al veertig jaar lang begint sketchshow Saturday Night Live met deze zeven woordjes haar negentig minuten durende live-uitzending.

De zin is door de jaren heen al uitgesproken door (toenmalig) presidentskandidaat Barack Obama, acteur Brad Pitt, Monica Lewinsky en zittend president Gerald Ford. Oud-castlid Eddie Murphy besloot het in 1982 te veranderen in „Live from New York, It’s the Eddie Murphy Show” en actrice Julia Louis-Dreyfus kon in 1983 haar zin niet afmaken omdat ze twee taarten in haar gezicht kreeg tijdens de opening van de show.

Op 11 oktober 1975 sprak acteur en castlid van het eerste seizoen Chevy Chase de zin voor het eerst live op tv uit vanuit studio 8H in het Rockefeller Centre in New York. Zaterdagavond wordt die aflevering nogmaals uitgezonden, ter gelegenheid van Saturday Night Live’s veertigjarig bestaan. Een dag later viert de show haar jubileum groots met een drie uur durende live-special. Voormalige castleden en schrijvers, iedere beroemdheid die de show ooit heeft gepresenteerd en alle muzikale gasten zijn uitgenodigd.

Niet iedereen komt, zei producent Lorne Michaels, bedenker en drijvende kracht van de show, tegen The Hollywoord Reporter. Desalniettemin liegt de lijst met namen er niet om – Chevy Chase, Jimmy Fallon, Bill Murray, Adam Sandler, Amy Phoeler, Tina Fey, Chris Rock en Eddie Murphy zijn slechts een paar van de voormalig SNL-castleden die zondag aantreden.

Dat SNL haar veertigste heeft gehaald, lijkt een wonder. In al die jaren is de populaire show meerdere malen ten dode opgeschreven door de Amerikaanse media, veelal met de kop ‘Saturday Night Dead’. De eerste keer was in 1981, toen vrijwel de hele originele cast de show had verlaten voor meer roem en geld in Hollywood en producent Michaels er de brui aan had gegeven (in 1985 keerde hij terug). In 1995 toen ineens met weemoed werd teruggekeken naar de beginjaren van Murphy. En meer recent nadat in seizoenen 37, 38 en 39 populaire castleden als Kristen Wiig, Andy Samberg, Seth Meyers, Jason Sudekis en Bill Hader vertrokken.

Een van de meest gehoorde commentaren op SNL is dan ook ‘vroeger was het grappiger’. Onzin, zegt Joe Berkowitz, mediajournalist voor Vulture. „Het grote probleem is altijd consistentie geweest. Als je het huidige seizoen naast de zogenaamde ‘golden eras’ legt, zul je zien dat er net zoveel sketches lukken als mislukken.”

De mensen die zeggen dat ze de show nu niet meer zo leuk vinden als vroeger, hebben volgens Berkowitz vooral moeite met de veelal nieuwe gezichten in de cast: „Een geweldige aflevering vol met mensen die je kent zal altijd beter blijven hangen dan een geweldige aflevering met mensen waar je nog aan moet wennen.”

Producent Michaels heeft ondertussen geleerd de kritiek van zich af te laten glijden: „Fans geloven altijd dat de show op z’n best was in de periode dat zij op de middelbare school zaten”, zei hij tegen The Hollywood Reporter. „Geef ze eens ongelijk!’, zegt Berkowitz. „Was het leven als kind ook niet gewoon beter?”

    • Anke Meijer