Acht Oekraïense militairen gedood ondanks vredesplan

Troepen van het Oekraïense regeringsleger nabij Debaltseve.
Troepen van het Oekraïense regeringsleger nabij Debaltseve. Foto Reuters / Gleb Garanich

In Oost-Oekraïne zijn de afgelopen 24 uur acht Oekraïense militairen omgekomen en zeker 34 raakten gewond. De beschietingen komen nog geen dag na het akkoord dat de presidenten van Rusland, Frankrijk en Oekraïne en bondskanselier Angela Merkel gisteren sloten in Minsk. Dat meldt persbureau Reuters.

Een legerwoordvoerder vanuit Kiev:

“Het was geen rustige nacht in de Donbass. De vijand voerde beschietingen uit op het Oekraïense regeringsleger met dezelfde intensiteit als voorheen.”

Er wordt nog altijd hevig gevochten rond Debaltseve, een belangrijke knooppunt van wegen en spoorwegen ten noordoosten van Donetsk. Het ziet ernaar uit dat de rebellen hun fel bevochten posities bij dit strategisch gelegen stadje niet zomaar willen opgeven.

Wat is er afgesproken in het vredesplan?

Na ruim zeventien uur werden de onderhandelaars het gisteren eens over een globaal vredesplan.

1. Zaterdag om 23.00 uur (Nederlandse tijd) begint een volledige wapenstilstand.

2. Het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten trekken alle zware wapens terug. Er komt een bufferzone van 50 kilometer voor artilleriesystemen van (meer dan) 100 millimeter, van 70 kilometer voor meervoudige raketsystemen en van 140 kilometer voor de zwaarste raketsystemen.

3. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) houdt vanaf de eerste dag van de wapenstilstand

toezicht op het staakt-het-vuren en op de terugtrekking van zware wapens, met behulp van alle nodige technologie, zoals satellieten.

4. Vanaf dag één van de wapenstilstand moet Oekraïne in gesprek over het houden van lokale verkiezingen.

Lees verder: Elf hoofdpunten uit het akkoord

oekraine

De voortekenen zijn niet gunstig

Pas zondag zal blijken of de pro-Russische separatisten zich houden aan het nieuwe akkoord van Minsk. Maar de voortekenen zijn niet gunstig, schrijft NRC-redacteur Floris van Straaten vandaag in nrc.next. Weliswaar hebben ook de rebellen – onder druk van de Russische president Poetin – ingestemd met ‘Minsk 2’, maar van harte ging dat allerminst. De laatste weken waren ze namelijk stevig aan de winnende hand. En om je dan plotseling te moeten terugtrekken is frustrerend.

Van Straaten:

Bij de opstelling van de opstandelingen zal veel, zo niet alles, afhangen van wat het Kremlin hun voorschrijft. Zonder Russische militaire steun – in manschappen en met materieel – zouden ze niet ver komen, zoals vorige zomer bleek. Toen wist het Oekraïense regeringsleger de rebellen aanvankelijk flinke klappen toe te brengen. Pas toen reguliere Russische troepen gingen meevechten, keerden de kansen snel.

Maar als Poetin bereid is ‘Minsk 2’ serieus te nemen, zit er voor de rebellen niet veel anders op dan daar – voorlopig althans – tandenknarsend mee akkoord te gaan. Erg lang zullen ze volgens de meeste analisten niet hoeven wachten om de wapens weer op te nemen, omdat Poetin volgens hen de Donbas zal blijven gebruiken als een hefboom om controle te houden op de toestand in Oekraïne.

Lees door in nrc.next: De voortekenen zijn niet gunstig