Acht burgerdoden sinds akkoord Oekraïne, kind dood bij raketaanval

Oekraïense militairen bedekken het lichaam van het kind dat omkwam in Artemivsk. Foto AP / Petr David Josek

De gevechten in Oost-Oekraïne hebben sinds het bestandsakkoord van gisteravond aan acht burgers het leven gekost. Vanmiddag kwam een kind om bij een raketaanval in Artemivsk, een stad in de buurt van Debaltseve die nog in handen is van regeringstroepen.

Artemivsk ligt op 40 kilometer van de frontlinie. Een journalist van persbureau Associated Press was getuige van het raketvuur op bewoond gebied in de stad en zag daarna het lichaam van het omgekomen kind. Het is nog onduidelijk wie er achter de aanval zit en of er meer doden vielen.

Laatste offensief

De pro-Russische separatisten, die het 13-puntenplan voor Oekraïne onder druk van de Duitse bondskanselier Merkel en de Russische president Poetin hebben getekend, lijken het laatste etmaal voor de wapenstilstand aan te grijpen om Debaltseve in handen te krijgen. Over dit strategische knooppunt van wegen en spoorwegen in de regio Donetsk is tijdens het overleg in Minsk niets afgesproken.

Volgens de meeste berichten zijn in het gebied rond Debaltseve vijf- tot zesduizend Oekraïense militairen omsingeld. Dat is zo’n 20 procent van de totale Oekraïense troepenmacht in het Donbas-gebied, schrijven buitenlandredacteuren Hubert Smeets en Floris van Straaten vandaag in NRC Handelsblad.

Ook Poetin zinspeelde er na afloop in Minsk op dat er bij Debaltseve tot zondag flink zou worden gevochten. Volgens de militaire logica, aldus de Russische president, zouden de Oekraïense troepen zich kunnen overgeven of een poging kunnen wagen hun omsingeling te doorbreken. Een rebellenleider zei iets vergelijkbaars: Porosjenko begrijpt de toestand in de ‘ketel’ van Debaltseve niet, twitterde hij.

Moskou ziet uitvoering akkoord niet als taak

Het Oekraïense leger meldt ook dat de rebellen troepen blijven opbouwen in Oost-Oekraïne. Een woordvoerder van het Kremlin liet weten dat de leiders van Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk morgenavond telefonisch overleg zullen voeren.

Moskou was gesprekspartner voor de twee Minsk-akkoorden, maar ontkent categorisch dat het direct bij de oorlog in Oost-Oekraïne betrokken is. Rusland ziet zichzelf dan ook niet als uitvoerder van het de afspraken, maar als waarborgende partij.

Lees verder in NRC Handelsblad: Kremlin noemt uitvoering van Minsk-akkoord ‘niet onze zaak’ (€). Lees morgen in de weekendkrant de extra bijlage over de situatie in Oekraïne.

    • Laura Klompenhouwer