Aanval op moskee in Peshawar: ‘ten minste 18 doden’

Bij een aanval op een shi’itische moskee in de Pakistaanse stad Peshawar zijn ten minste achttien mensen gedood, schrijft persbureau AFP. Persbureau AP spreekt van negentien doden. Tientallen anderen raakten gewond.

Pakistaanse veiligheidsdiensten inspecteren de plek van de aanslag in Peshawar. Foto AFP

Bij een aanval op een shi’itische moskee in de Pakistaanse stad Peshawar zijn ten minste achttien mensen gedood, schrijft persbureau AFP. Persbureau AP spreekt van negentien doden. Tientallen anderen raakten gewond. Sunnitische groeperingen vallen vaker moskeeën aan waar shi’ieten komen, die in Pakistan de minderheid vormen.

Volgens de politie ging een groep bewapende mannen de moskee binnen, waar op dat moment het vrijdaggebed bezig was, en opende het vuur. Ook waren er drie explosies te horen, schrijft persbureau Reuters.

De vorige maand werden er nog tientallen mensen gedood bij een soortgelijke aanval op een shi’itische moskee in de zuidelijke stad Shikarpur.

Nieuwe arrestaties schoolaanval

Peshawar is de stad waar in december Talibaan een school bestormden en meer dan 140 mensen doodden en vele anderen verwondden. Onder de slachtoffers waren vooral kinderen. Het was de dodelijkste aanval die de Talibaan ooit pleegde in het land. Die was volgens de groepering wraak voor een offensief van de regering in Noord-Waziristan en het dichtbijgelegen Khyber, dat zij in juni 2014 was gestart.

Vandaag werden er opnieuw twaalf Talibaanleden opgepakt vanwege mogelijke betrokkenheid bij de aanval, meldt de Arabische nieuwszender Al Jazeera. Sinds het bloedbad op de school zijn er al meerdere keren mensen gearresteerd die daar mogelijk iets mee te maken hadden.

    • Frank Huiskamp