Veel kanshebbers afgekeurd om bewerking van foto’s

Lars Boering, directeur van World Press Photo, zegt dat de jury van de jaarlijkse fotowedstrijd ‘teleurgesteld’ is over de slordige manier waarop sommige fotografen met hun ingezonden beelden zijn omgegaan. „Twintig procent van het beeldmateriaal, dat is doorgegaan naar de laatste ronde, heeft de jury moeten afwijzen”, aldus Boering, sinds begin dit jaar de nieuwe directeur van WPP: „We denken niet dat fotojournalisten, die aan de wedstijd meedoen, willen misleiden maar sommigen zijn wel slordig omgegaan met de regels. Ze kunnen de verleiding niet weerstaan om foto’s, vanuit esthetische overwegingen, ietsje bij te werken door kleine details te verwijderen of de kleuren te intensiveren waardoor beeld verandert.”

Vanochtend werd in het Compagnie Theater in Amsterdam de winnaar van WPP 2014 bekend gemaakt. Mads Nissen, een 35 jarige fotojournalist uit Kopenhagen, krijgt de prijs voor een foto die hij maakte in Sint-Petersburg van twee homoseksuele geliefden.

In de weken voor de bekendmaking bekeken verschillende juryleden, onder leiding van voorzitter Michele McNally, 97.912 beelden afkomstig van 5.692 nieuwsfotografen uit 131 landen.

Alle beelden die door gingen naar de laatste rondes werden uitvoerig gecheckt door twee experts op het gebied van beeldmanipulatie en -bewerking.

Vorig jaar publiceerde WPP een rapport over de huidige regels die gelden met betrekking tot beeldbewerking en beeldmanipulatie. „Het is duidelijk dat we hiermee door moeten gaan”, aldus Boering. „Ik wil dat WPP deze discussie op internationaal niveau met de fotogemeenschap gaat voeren. Persbureau AP heeft al grotendeels de regelgeving uit ons rapport van vorig jaar overgenomen. We moeten met persbureaus en andere media tot betere afspraken komen over wat wel en niet kan in professionele fotojournalistiek.”