WK afstanden: Sábliková te snel voor Wüst en Joling op 3 km

Thialf onwaardig? Van een kolkende mensenmassa op de tribunes was op de eerste dag van de WK afstanden geen sprake.
Thialf onwaardig? Van een kolkende mensenmassa op de tribunes was op de eerste dag van de WK afstanden geen sprake. ANP / Vincent Jannink

Op de eerste dag van de WK afstanden in Heerenveen is Martina Sábliková wereldkampioene geworden op de 3.000 meter. De Tsjechische was met een tijd van 4.02,17 sneller dan olympisch kampioene Ireen Wüst, die zilver pakte. Marije Joling schaatste na een sterke race naar het brons.

En zo begint Nederland deze vierdaagse met twee medailles. De vierde tijd ging ook naar een landgenote: Jorien Voorhuis (4.05,76) greep met vijftienhonderdste van een seconde naast de derde plek van Joling. Wüst op haar beurt was na een indrukwekkend slotstuk van Sábliková ruim een seconde trager dan haar rivale.

De tand des tijd lijkt nu toch echt greep te krijgen op de 42-jarige Claudia Pechstein. De Duitse wereldkampioene van 1996 in het Noorse Hamar kwam tekort voor een medaille en werd vijfde. Grootste tegenvaller was zonder twijfel Olga Graf. De Russische was vorig jaar op de Spelen in Sotsji nog goed voor brons, maar kwam vandaag in Thialf niet verder dan de achtste tijd.

Voor Sábliková was het haar derde wereldtitel op de 3.000 meter. De 27-jarige schaatsster pakte eerder WK-goud op deze afstand in 2007 en 2012. Wüst won op de 3 kilometer de wereldtitel in 2011 en 2013.