Oud-topvrouw Korean Air Lines krijgt jaar cel voor nootjesrel

Cho Hyun-ah (twee van rechts) arriveert bij de rechtbank in Seoul, eind vorig jaar.
Cho Hyun-ah (twee van rechts) arriveert bij de rechtbank in Seoul, eind vorig jaar. Foto ANP/EPA/YONHAP

Een voormalig topvrouw van Korean Air Lines heeft een jaar cel gekregen omdat zij een vliegtuig dwong om te keren nadat de nootjes verkeerd waren geserveerd. Een rechter in Seoul acht haar schuldig aan het schenden van de luchtvaartwetten. Ze riskeerde een gevangenisstraf van drie jaar.

Cho Hyun-ah zat op 5 december aan boord van een vlucht van Korean Air Lines toen zij in woede ontstak over de macadamianoten. Die werden in een zakje geserveerd, terwijl de vrouw - tevens dochter van de topman van de luchtvaartmaatschappij - vond dat ze op een bordje hoorden. Cho was op dat moment Hoofd Catering bij Korean Air Lines.

Nut rage

Naar haar mening werd deze klacht niet serieus genomen door het boordpersoneel. Cho eiste vervolgens dat de steward van de vlucht verwijderd werd. Het vliegtuig was op dat moment nog aan het taxiën op het vliegveld New York JFK voor een vlucht naar Incheon. De piloot wilde aanvankelijk geen gehoor geven aan het verzoek, maar bezweek uiteindelijk onder de druk van de topvrouw en keerde terug naar de gate. In het vliegtuig zaten op dat moment 250 passagiers.

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Zo! Één jaar cel voor oud-Korean Air directeur (En dochter van de grote baas) die boos werd over een zakje nootjes.

Volgens de rechter bracht Cho met haar nut rage het vliegverkeer in gevaar. Door het incident is Cho, die ontkent dat er sprake was van gevaar, bij Korean Air Lines opgestapt. Haar vader heeft publiekelijk zijn excuses aangeboden voor het gedrag van zijn dochter:

“Het is me niet gelukt haar goed op te voeden.”

Het incident leidde tot veel ophef in Zuid-Korea, waar de economie draait op conglomeraten die worden gerund door een aantal families. Deze chaebol handelen soms alsof ze boven de wet staan.