Oervogels hadden andere veren dan moderne vogels

Veer van Archaeopteryx
Veer van Archaeopteryx

De vliegveren van oervogels als Archaeopteryx en Microraptor zijn toch niet hetzelfde als die van moderne vogels. Waarschijnlijk waren ze geschikter om te glijden dan om te vliegen. Amerikaanse biologen concluderen dat uit metingen aan de veren van 82 moderne vogels en 5 primitieve vogelachtigen uit de dinotijd (Proceedings of the Royal Society B, 11 februari). De vliegveren van de vijf oervogels zijn wel aerodynamisch. De veren hebben een brede en een smalle ‘vlag’ (de vlag aan de loefzijde, die op de wind staat, is smaller). Maar bij moderne vogels staan de ‘baarden’ (de veerhaartjes) aan de lijzijde in een hoek van 25 tot 60 graden op de schacht; bij oervogels is die hoek maar 10 tot 30 graden. Het verschil is groot, dus blijkbaar belangrijk. Misschien blijft door een grote hoek tussen baard en schacht de vleugel beter in vorm tijdens het klapwieken. (NRC)