Vanaf nu kun je in Nederland met je mobieltje afrekenen

Je kunt je pinpas uit je portemonnee halen. Sinds gisteren kun je afrekenen met je mobiel. Mits je een Samsung hebt en bij de Rabo zit.

De Rabobank laat klanten na jaren testen betalen met hun telefoon. Als eerste bank lanceerde de Rabobank een app die dat mogelijk maakt via een beveiligde nfc-chip. Gebruikers krijgen de mogelijkheid een pincode in te voeren bij elke betaling óf bij betalingen boven de 25 euro. De daadwerkelijke betaling gebeurt door de telefoon tegen een betaalterminal te houden.

In theorie kunnen alle zes miljoen particuliere klanten van de Rabobank in Nederland gebruikmaken van de Wallet app. In de praktijk zijn het er minder. De applicatie ondersteunt voorlopig slechts twee telefoontypes: de Samsung Galaxy S4 en Note 3. De bank voegt pas andere toestellen toe nadat die getest zijn.

Zelfs voor Samsunggebruikers kan de pinpas nog niet thuis blijven: van alle 305.000 betaalterminals in Nederland zijn er nu 60.000 geschikt voor contactloos betalen.

Eenderde van de Rabobank-klanten maakt gebruik van mobiel bankieren. Rabobank hoopt dat eind dit jaar 100.000 klanten betalen met hun mobiele telefoon, zegt Jeroen Verrijdt, directeur van de afdeling Betalen & Sparen.

De introductie van de Rabo Wallet is een belangrijke stap voor een sector die belaagd wordt door technologiebedrijven zoals Apple die eigen betaal-apps ontwikkelen.

De Wallet bewaart behalve je pinpas ook klantenkaarten van supermarkten, bouwmarkten en wat dies meer zij. „Het idee is dat je je portemonnee voortaan thuis kunt laten”, zegt Verrijdt.

Ook andere banken zijn bezig met contactloos betalen. ING gaf echter, net als ABN Amro, de voorrang aan het verstrekken van contactloze pinpassen aan hun klanten. Rabobank moet daar nog mee beginnen.

De drie banken voerden in 2013 een gezamenlijke test uit in Leiden, en kwamen een gezamenlijke standaard overeen. Ze stopten met een eerdere proef waaraan ook de telecomproviders meededen. Die kunnen de beveiligde chip, nodig voor veilige mobiele betalingen bij de kassa, ook op hun sim-kaart leveren. De banken kozen echter voor telefoons met Android (ruim 80 procent van de markt) en een draadloze chip.

Apple ontwikkelde een eigen betaalsysteem met creditcards: Apple Pay. Dat werkt voorlopig alleen in de VS. Groot-Brittanië en Frankrijk staan op de rol.

Vorig jaar liet ING nog een proefballonnetje op. De bank wilde betaalgegevens van klanten gebruiken voor aanbiedingen op maat. Rabobank benadrukt dat het geen betaaldata gebruikt om advertenties op gebruikers af te vuren. De bank krijgt bovendien geen inzicht in de in Rabo Wallet opgeslagen klantenkaarten. Ook krijgen winkeliers geen inzicht in je betaalgedrag.

De enige manier waarop je advertenties ziet, is via Rabodochter MyOrder. Deze advertenties worden niet getoond op basis van aankoopgedrag, maar op basis van de locatievoorziening, die klanten optioneel kunnen aanzetten.