Seksen met pijn hoort erbij, toch?

Bijna één op de drie vrouwen en ruim één op de vijftien mannen hebben pijn tijdens geslachtsgemeenschap, meestal in de vagina of aan de penis. Dat staat in een onderzoek gepubliceerd in The Journal of Sexual Medicine. Tweederde van de mannen en bijna de helft van de vrouwen zegt daar niets over tegen de sekspartner. De pijn is meestal niet zo hevig en duurt in driekwart van de gevallen minder dan vijf minuten, maar houdt bij circa 3 procent van de mensen meer dan een dag aan.

De onderzoekers maakten gebruik van een steekproef van de Amerikaanse bevolking van 18 jaar of ouder en van hen de mensen die als meest recente seksuele ervaring vaginale seks opgaven. Over anale seks rapporteren trouwens ongeveer twee keer zoveel mensen dat dat pijn doet – meer dan 7 op de 10 vrouwen en bijna 1 op de 7 mannen – al is dat gebaseerd op een veel kleinere steekproef.

Leeftijd en de vorm van de relatie beïnvloedden de mate van pijn niet. Ongeveer de helft van de mensen met pijn deed niets om die pijn te verlichten. Eenderde van de mannen en een kwart van de vrouwen zeiden van standje te veranderden bij pijn. Onderzoekers vermoeden dat sommige mensen pijn bij seks erotiseren. Er zijn aanwijzingen dat vrouwen die pijnlijke penetratieseks hebben, denken dat dat nu eenmaal zo hoort, dat die pijn normaal is, dat het hun plicht is om hun partner te plezieren, of omdat ze bang zijn dat hun partner hen anders verlaat. In het geval van anale seks zijn deze aanwijzingen nog duidelijker.