Statement tegen gruwelijkheid

Een intiem beeld van twee homoseksuele mannen is dit jaar de belangrijkste nieuwsfoto, vindt de jury van World Press Photo. „We hebben gekozen voor een foto over liefde, die hopelijk de discussie aanzwengelt.”

Is het een filmstill of een nieuwsfoto? Vanochtend maakte de jury, onder leiding van voorzitter Michele McNally, voor de 58ste keer de winnaar van de World Press Photo bekend. De keuze is dit jaar gevallen op een foto van twee homoseksuele geliefden die een intiem moment delen in Sint-Petersburg. De Deense fotojournalist Mads Nissen, momenteel staffotograaf bij de Deense krant Politiken , won er tienduizend euro en een nieuwe camera mee.

Nissen werkte de afgelopen twee jaar aan een serie foto’s over homofobie in Rusland. In 2013 werd daar een wet doorgevoerd die ‘het propageren van non-traditionele seksuele relaties’ verbiedt. Sindsdien is het voor homoseksuelen nog moeilijker geworden hun seksuele geaardheid in het openbaar te tonen.

Afgezien van de winnende foto, bekroond in de categorie ‘Contemporary Issues Singles’, fotografeerde Nissen ook homoseksuele stellen in nachtclubs en legde hij het geweld vast, waarmee ze op straat worden geconfronteerd.

Juryvoorzitter McNally, chef fotografie bij The New York Times, vindt dat de foto van Nissen „een krachtige esthetiek heeft en de nadruk legt op menselijkheid.”

Toch is de keuze voor dit beeld op zijn minst opvallend te noemen. In een interview gisteren met deze krant bestempelde McNally 2014 als een jaar vol grote nieuwsgebeurtenissen waaronder de oorlog in Oekraïne, de ramp met MH17 en de uitbraak van ebola. Desondanks koos de jury toch voor een onderwerp dat niet direct binnen de categorie ‘hard nieuws’ valt. Foto’s van de grote nieuwsgebeurtenissen, waaronder de ramp met MH17, kregen overigens in andere categorieën wel prijzen.

Met de keuze voor de belangrijkste prijs wilde de jury „een statement maken” , zegt de Canadese fotograaf en jurylid Donald Weber. „Het afgelopen jaar was inderdaad een extreem nieuwsjaar en we hebben veel heftige beelden zien langskomen. Maar tijdens de discussies kwamen we tot de conclusie: je hoeft niet naar een oorlog te gaan om toch de World Press Photo te winnen. Er zijn subtielere manieren om een ingewikkelde kwestie te documenteren. Homogeweld is een groot probleem in Rusland, we hopen, via de fotografie, hiermee het debat aan te zwengelen.”

Deze koers wil Lars Boering, de nieuwe directeur van World Press Photo, de komende jaren voortzetten.„We hebben gekozen voor een foto over liefde. Dit is een statement tegen gruwelijkheid.” Boering heeft nieuwe plannen voor de organisatie. WPP moet een ‘denktank voor de fotojournalistiek’ worden. „We zijn te lang een neutrale organisatie geweest, dat past niet meer in deze tijd. De aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo in Paris hebben we dit jaar ook veroordeeld. Dat is iets wat WPP voorheen nooit deed. We moeten geen activistische organisatie worden, maar we gaan ons vaker mengen in het gesprek.”