Rechter: notaris van ziekenhuis Slotervaart was partijdig

In een taaie juridische strijd boekt de familie van de ontslagen ziekenhuisdirecteur Erbudak voor het eerst een overwinning.

Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam werd eind 2013 van de ondergang gered door zorgondernemer Loek Winter,
Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam werd eind 2013 van de ondergang gered door zorgondernemer Loek Winter, Foto Koen van Weel / ANP

Menig notaris en advocaat heeft zijn inleiding in de boekenkast staan. Juridische Fusie En Splitsing - civielrechtelijke aspecten voor de fusie, overname en (her)structureringspraktijk. Niek Zaman, hoogleraar notarieel recht, is een autoriteit in Nederlands ondernemingsrecht. Maar ook deskundigen zijn niet onfeilbaar.

Zaman, tevens partner van advieskantoor Loyens & Loeff, is bij het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis uit de bocht gevlogen. De tuchtrechter was gisteren glashelder in zijn oordeel. Zaman krijgt als notaris een officiële waarschuwing van de kamer voor het notariaat in het ressort Den Haag. Hij heeft bij een transactie en een statutenwijziging van het Slotervaartziekenhuis „niet gehandeld als een zorgvuldig en onafhankelijk notaris”.

Het is meer dan een nabrander in een lange juridische strijd rond het ziekenhuis. Sinds directeur Aysel Erbudak twee jaar geleden werd geschorst en ontslagen, heeft een keur aan conflicten zich verplaatst naar rechtbanken. De Ondernemingskamer, een rechter gespecialiseerd in conflicten tussen en binnen organisaties, toetst op verzoek van Erbudak of er wanbeleid is gevoerd. Diverse civiele rechters hebben uitspraak gedaan in ruzies om geld. Aysel Erbudak moet inmiddels meer dan 4 miljoen euro terugbetalen. En het Openbaar Ministerie onderzoekt of ex-directeur Erbudak zich schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrifte.

De uitspraak over de notaris gaat over de machtsstrijd rond het ziekenhuis die medio 2013 werd gevoerd. Na het overlijden van grootaandeelhouder Jan Schram had de familie Erbudak het recht sommige aandelen te kopen. Maar directeur Erbudak bleek zich in het voorjaar van 2013 onmogelijk te hebben gemaakt binnen het ziekenhuis.

Ze had met te veel mensen bonje: de verzekeraar, de ondernemingsraad, leden van de medische staf, leden van de raad van bestuur, de commissarissen en bovenal met de familie van Schram.

Na haar ontslag waren velen binnen het ziekenhuis bevreesd dat Erbudak als aandeelhouder zou terugkeren. Daarom werd er alles aan gedaan dat te voorkomen. De familie Erbudak werd uiteindelijk met een truc buitenspel gezet. De statuten werden heimelijk aangepast en met grote haast werd een dermate grote partij nieuwe aandelen uitgegeven dat daardoor de belangen van kleinere aandeelhouders in één klap tot nihil werden gereduceerd. Met dank aan notaris Zaman van kantoor Loyens & Loeff. Het belang van de oorspronkelijke eigenaar, met de familie Erbudak als indirecte aandeelhouder, werd door de emissie in één keer verwaterd van 100 procent tot 0,36 procent.

De door de Ondernemingskamer aangestelde onderzoeker Willem Jan van Andel verbaasde zich eerder over de brutaliteit van deze actie. In zijn onderzoeksrapport concludeerde hij dat de argumenten waarmee notaris Zaman de emissie van het ziekenhuis verdedigde iedere „feitelijke grondslag” missen.

De tuchtrechter is milder in zijn kwalificaties, maar constateert wel dat Zaman onvoldoende oog had voor de belangen van andere, kleinere, aandeelhouders toen hij de statutenwijziging mogelijk maakte. Hij had de gevolgen daarvan beter moeten onderzoeken. En dat zijn cliënten zo’n haast hadden, noopte tot extra alertheid, zegt de tuchtrechter.

Notaris Zaman was persoonlijk niet voor commentaar bereikbaar. Een woordvoerder van advocatenkantoor Loyens & Loeff laat weten dat hij het niet eens is met de uitspraak en in hoger beroep gaat bij het gerechtshof. Erbudak kondigt aan eveneens in appèl te gaan. Zij zegt blij te zijn met de erkenning dat de belangen van haar familie zijn geschaad, maar ze vindt de straf – een officiële waarschuwing – te licht.

Het is de vraag of de uitspraak gevolgen heeft voor het ziekenhuis zelf. Eind 2013 werd het Slotervaart door Loek Winter gekocht. Erbudak meent dat de toenmalige verkoper oneerlijk aan zijn bezit kwam. De Ondernemingskamer moet hierover nog een nader oordeel vellen. Dat gebeurt naar verwachting volgende maand.