PvdA akkoord met gasbesluit in juli

Minister Kamp (VVD, Economische Zaken) met Kamerlid Andre Bosman (VVD) en Jan Vos (PvdA).
Minister Kamp (VVD, Economische Zaken) met Kamerlid Andre Bosman (VVD) en Jan Vos (PvdA). Foto ANP / Bart Maat

De PvdA gaat akkoord met het besluit van het minister Kamp (VVD, Economische Zaken) om in juli een beslissing te nemen over de verlaging van gaswinning in Groningen. PvdA-Kamerlid Jan Vos heeft samen met de VVD een motie ingediend waarin hij Kamp vraagt de gaswinning in juli naar een zo laag mogelijk niveau terug te schroeven.

NRC-redacteur Wubby Luyendijk:

Twitter avatar WubbyL wubby luyendijk Jan Vos: PvdA schaart zich ook na 1 juli achter meest veilige scenario: zo min mogelijk gas winnen #gasdebat

Kamp maakte deze week bekend dat hij de gaswinning in de eerste helft van dit jaar terugbrengt naar 16 miljard kuub. Het is mogelijk dat er in juli wordt besloten tot een hoeveelheid van 35 miljard kuub, zei de minister. Dat is het niveau van de ‘leveringszekerheid’: de hoeveelheid die in elk geval nodig is om aan de verplichtingen te voldoen. Eerder is 39,4 miljard kuub afgesproken.

De oppositiepartijen willen dat Kamp eerder een besluit neemt en zijn teleurgesteld over de motie, schrijft persdienst ANP. Die biedt volgens de fracties geen garantie voor het terugschroeven van de gaswinning.

Al die aardbevingen in Groningen: hoeveel waren dat er nu precies? NRC maakte een interactieve kaart met een overzicht van alle bevingen.