Psychiatrisch patiënten leven gemiddeld tien jaar korter dan andere mensen

Psychiatrisch patiënten hebben gemiddeld een ruim twee keer zo grote sterftekans als mensen uit de algemene bevolking. Dat blijkt uit een studie die de resultaten van 203 eerdere onderzoeken in 29 verschillende landen combineert, vandaag in JAMA Psychiatry. Per saldo leven psychiatrisch patiënten tien jaar korter dan mensen zonder geestelijke stoornis. Voor met name psychoses, stemmings-, en angststoornissen is de sterftekans sterker verhoogd. Ruim tweederde van de mensen met een mentale aandoening sterft een natuurlijke dood; 17,5 procent overlijdt door niet-natuurlijke oorzaken (waaronder zelfmoord). De onderzoekers schatten dat 14 procent van de sterfgevallen wereldwijd terug te voeren is op psychiatrische aandoeningen, circa 8 miljoen doden per jaar. (NRC)