Porosjenko: inkt was nog niet droog, en separatisten begonnen aanval

De pro-Russische separatisten zijn direct nadat hun vertegenwoordigers het akkoord over een wapenstilstand tekenden, begonnen aan een offensief. Dat zei de Oekraïense president Porosjenko na afloop van de top van Europese regeringsleiders in Brussel, waar hij bij aanwezig was.

Porosjenko zei dat hij tijdens de onderhandelingen, die tot vannacht voortduurden, een directe wapenstilstand had geëist zonder enige voorwaarden.

“Tot mijn spijt vroegen zij om bijna zeventig uur uitstel voor het staak-het-vuren zou ingaan. En onmiddellijk na het tekenen van de overeenkomst begonnen de door de Russen gesteunde rebellen een offensief.”

Onder meer de Amerikaanse regering en NAVO-leider Jens Stoltenberg waarschuwden vandaag ook al voor de verergering van het conflict in de aanloop naar zaterdag.

“De escalatie van de gevechten in Oost-Oekraïne zijn niet in de geest van wat er is overeengekomen in Minsk. Rusland moet zijn steun aan de separatisten direct intrekken en de troepen en militair materieel in het oosten van de Oekraïne terughalen.”

Verdere maatregelen

Tijdens de persconferentie in Brussel zei de Poolse president van de Europese Raad Donald Tusk dat de leiders van de EU allemaal bereid zijn om verdere maatregelen te nemen tegen Rusland als dat nodig is. De Franse president François Hollande gaf dezelfde waarschuwing af:

“Als de Oekraïne-deal niet wordt gerespecteerd door de separatisten, zullen we meer sancties volgen.”

Elf punten

Hollande, Merkel, Poetin en Porosjenko kwamen vanochtend in Minsk een elfpuntenovereenkomst overeen. Onderdeel daarvan is dat er zaterdag een staakt-het-vuren van start gaat.

Hoewel het akkoord door velen als “hoopvol” wordt gezien, zijn de meeste partijen nog wel afwachtend of de separatisten zich er wel aan gaan houden. Na het vorige akkoord van Minsk, uit september vorig jaar, namen opstandelingen vrijwel meteen de wapens weer op, ondanks hun handtekening op het document.