Over deze gevangenen praat niemand

Plaatselijke journalisten die in Egypte vastzitten krijgen geen publiciteit. Wie zijn ze?

Mahmoud Abou Zeid, een Egyptische freelance-fotograaf die onder de naam ‘Shawkan’ werkt, werd op 14 augustus 2013 gearresteerd toen hij de gewelddadige ontmanteling van de zitactie van de Moslimbroederschap in Kairo versloeg.

Tal van journalisten werden die dag opgepakt, ook buitenlandse, maar die laatste mochten vertrekken. Shawkan zit sinds die dag opgesloten zonder enige vorm van proces.

„Mahmouds geval is anders dan dat van de Al Jazeera-journalisten”, zegt zijn broer Mohamed aan de telefoon. „Hij zit al anderhalf jaar vast zonder dat er ook maar een aanklacht is geformuleerd. Je moet weten dat volgens de Egyptische wet een beklaagde die meer dan zes maanden vastzit zonder aanklacht vrijgelaten moet worden.”

Anders dan de Al Jazeera-journalisten heeft Shawkan heeft nooit veel publiciteit gekregen. „Ik ben al heel lang niet meer door de media gecontacteerd”, zegt broer Mohamed. „Maar sinds de vrijlating van Peter Greste ben ik al tien keer geïnterviewd. Beter laat dan nooit zeker? Maar ja: het valt niet te ontkennen dat de buitenlandse journalisten meer aandacht krijgen dan de plaatselijke.”

Het Committee for the Protection of Journalists in New York identificeert nog acht journalisten die in Egypte gevangen zitten. Vooral de media die sympathiseren met de Moslimbroederschap worden hier slachtoffer van. Zoals Samhi Mustafa en Abdullah al-Fakharny van de website Rassd en Mohamed al-Adly van Amgad TV. Zij werden op 25 augustus 2013 gearresteerd in het huis van de zoon van een leider van de Moslimbroederschap. Ayman Saqr van de website Almesryoon werd op 28 november 2014 opgepakt na afloop van een betoging van Morsi-aanhangers in de Matareya-wijk in Kairo.

Een ander, Ahmed Gamal – fotograaf voor de website Yaqeen – werd op 28 december 2013 gearresteerd terwijl hij een studentenprotest versloeg op de campus van de Al Azhar-universiteit. Yaqeen, Rassd en Almesryoon zijn allen pro-Moslimbroederschap.