Activiteiten ‘cannabis social club’ strafbaar volgens OM

Foto ANP / Piroschka van de Wouw
Foto ANP / Piroschka van de Wouw

De activiteiten van de eerste zogenoemde ‘cannabis social club’ van Nederland zijn strafbaar. Dat stelt het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam. De vereniging ‘Tree of Life’ (Boom des levens), die sinds november wiet aan haar leden verstrekt, had haar manier van werken eind vorig jaar voorgelegd aan het OM.

De vereniging ging ervan uit dat het gezamenlijk op één locatie telen van plantjes die aan individuele leden toebehoren, in overeenstemming is met het beleid waarbij het bezit van maximaal vijf hennepplanten voor eigen gebruik wordt gedoogd. De oprichting van de cannabisclub was een doelbewuste poging het gedoogbeleid te verruimen.

Dat is niet gelukt. Het OM beseft dat er geen sprake is van beoogde winst, maar ziet de inspanningen van de club vanwege “de schaalgrootte” en de “mate van professionaliteit” toch als het bedrijfsmatig kweken van wiet. Het OM schrijft daarover:

“Dit gaat voorbij aan de gedachte achter het huidige gedoogbeleid van hooguit vijf planten. Het initiatief is naar het oordeel van het OM dan ook strafbaar en valt niet onder het huidige coffeeshopbeleid onder te brengen.”

Het OM gaat de ‘cannabis social club’ niet actief vervolgen, stelt een woordvoerder. Mocht een van de plantages ontdekt worden, dan zal deze wel worden opgerold.

Vijf planten maximaal

De vereniging heeft via haar advocaat Adèle van der Plas steeds volgehouden voort te borduren op het gedoogprincipe van de vijf planten maximaal. Ieder lid van de Tree of Life bezit vijf planten, om elke plant hangt een kaartje met de naam van het lid. Ieder rookt zijn eigen marihuana. Maar sommige leden vertrouwen de verzorging van hun planten ook aan anderen toe. Zo kan het gebeuren dat op één plek meer dan vijf planten worden verzorgd.

Zo bezien moeten bijvoorbeeld 100 planten in een en dezelfde kas worden opgevat als 20 keer 5 planten. Het bestuur van de club zoekt naar een kas, of verschillende kassen om grote aantallen gelabelde planten te telen.

‘Biologische, hoogwaardige wiet’

Rosaria Ricci, voorzitter van Tree of Life, laat weten “verbaasd” te zijn over het oordeel, omdat haar club niet als doel heeft om winst te maken en vooral is geïnteresseerd in het kweken van “biologische, hoogwaardige wiet voor leden”. Ricci gaat volgende week in overleg met haar advocaat over eventueel te nemen vervolgstappen. Het is haar nog onduidelijk of de ‘cannabis social club’ ook daadwerkelijk vervolgd zal worden.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie liet in december tegenover deze krant weten dat minister Opstelten (VVD) tegen zulke experimenten is.

“In de ogen van de minister kan het niet. Volgens internationale regels zullen lokale autoriteiten moeten optreden zodra bekend is waar de club de wiet kweekt.”

In het buitenland is het fenomeen van de besloten wietclub al jaren bekend, onder meer in de Amerikaanse staat Colorado, in Tsjechië, Duitsland, Spanje en in België. Door het uitlokken van proefprocessen scheppen deze clubs juridisch ruimte voor zichzelf.

Lees ook uit ons archief: Achter het gordijn, waar leden hun joints roken (€)

Naschrift 20.55 uur: eerder stond in dit artikel abusievelijk dat het Openbaar Ministerie de ‘cannabis social club’ had verboden. Dat was onjuist.