Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Nederlandse ambassade in Jemen dicht - ‘situatie te onvoorspelbaar’

Nederland sluit om veiligheidsredenen z’n ambassade in Jemen tijdelijk. De medewerkers hebben het land al verlaten. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) vandaag aan de Tweede Kamer geschreven.

Bewoners van Jemen laten hun steun zien aan de shi'itische Houthi-rebellengroep, die de macht in het land heeft gegrepen.
Bewoners van Jemen laten hun steun zien aan de shi'itische Houthi-rebellengroep, die de macht in het land heeft gegrepen. Foto EPA / Yahya Arhab

Nederland sluit om veiligheidsredenen z’n ambassade in Jemen tijdelijk. De medewerkers hebben het land al verlaten. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) vandaag aan de Tweede Kamer geschreven.

Koenders draagt als reden voor de sluiting aan dat de situatie in Jemen onvoorspelbaar is. Eerder al sloten Frankrijk, de VS en Groot-Brittannië hun ambassades. Koenders:

“Aanhoudende politieke spanningen en het risico van opnieuw oplaaiend geweld hebben mij tot het besluit gebracht de ambassade in Sanaa tijdelijk te sluiten. Ik betreur deze stap nu te moeten zetten, Nederland en Jemen onderhouden al vele jaren goede relaties, maar mijn verantwoordelijkheid voor de veiligheid van onze mensen op de post geeft hier de doorslag.”

De minister weet niet hoelang de sluiting gaat duren.

“We willen zo spoedig mogelijk terugkeren naar Jemen. Ik hoop dat de situatie in Jemen snel stabiliseert.”

Houthi’s

In Jemen heerst er politieke onrust nadat shi’itische Houthi-rebellen het presidentiële paleis innamen en president Abd-Rabbu Mansour Hadi opsloten in zijn vertrekken. De president en het kabinet van premier Khaled Bahah stapten daarop op, waarna de rebellen de macht grepen. Ze willen dat een 151-koppige presidentiële raad het land de komende twee jaar gaat leiden.

De Houthi-rebellen noemen hun machtsgreep een revolutie en zeggen het land te willen verlossen van corruptie en economische problemen. De strijdgroep ontvangt steun vanuit Iran en is fel anti-Amerikaans gezind.

Gisteren waren er in Sanaa en Taiz demonstraties tegen de opkomst van de Houthi’s. De rebellen sloegen demonstranten en staken met messen op hen in. Meer dan tien betogers werden gearresteerd en Houthi’s schoten met geweren in de lucht. Het is niet bekend hoeveel gewonden er zijn gevallen.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban-Ki Moon zei volgens persbureau Reuters vandaag tegen de VN-Veiligheidsraad dat Jemen uiteen lijkt te vallen.

“Yemen valt uiteen voor onze ogen, we kunnen er niet alleen maar bij staan en toekijken. We moeten alles doen wat mogelijk is om Jemen te helpen van de afgrond af te stappen en om het politieke proces weer op de rails te krijgen.”

NRC-redacteur Teun Beemsterboer schreef eerder in NRC Handelsblad:

“Analisten vrezen dat dit de opmaat is naar een burgeroorlog of zelfs de opdeling van het land. Het Westen is vooral bezorgd over de vraag wat dit betekent voor Al-Qaeda. De Amerikaanse regering ziet het Jemenitische filiaal van Al-Qaeda als de grootste bedreiging. De groep heeft in delen van Oost- en Zuid-Jemen een vrijhaven gevonden vanwaar het terreuraanslagen kan beramen op het Westen. Een van de daders van de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs had in Jemen een training gevolgd.”