Minidocu: over onze fascinatie voor ‘fenomeen’ Yolanthe Sneijder-Cabau

Hij vindt haar stom, gelooft haar niet, en alles wat ze doet is nep. Tv-maker Tim den Besten heeft al jaren een hekel aan de 29-jarige Yolanthe Sneijder-Cabau. Hij maakte er, samen met filmmaker Thijs Meuwese, een documentaire over, waarin hij psychologen, experts en de ‘gewone man’ bezoekt. Zijn vraag: waarom is Nederland zo gefascineerd door deze vrouw?

De VPRO zond De Yolanthe-documentaire gisteravond uit.

rumoer

Het is niet de eerste keer dat op metaniveau over ‘het fenomeen Yolanthe’ wordt gesproken. Zo’n twee maanden geleden kwam het rumoer tot een hoogtepunt nadat ze aanschoof bij de tv-show RTL Late Night. Volgens talkshowhost Humberto Tan leek ze “te zijn veranderd”. Dat wist Tan, want hij had nog een oude foto van haar. “Moet je kijken hoe jong koppie!”

Wow, dacht NRC-columnist Arjen van Veelen (€): een vrouw van 29 wordt door een man van bijna vijftig minutenlang live doorgezaagd over het feit dat ze niet meer op haar kinderfoto’s lijkt. Moest Jeroen Pauw eens proberen. Als hier geen ophef van kwam! Van Veelen:

Die ophef kwam er, alleen richten de pijlen zich op het “nietszeggende mokkeltje” en de “aandachtstrut” Yolanthe zelf. Een onflatteuze screenshot van de uitzending ging viraal op Twitter, het leek alsof Yolanthe vissenlippen en een plofkop had. Ze werd gelyncht. Op de pagina ‘Vrouw’ van de Telegraaf (een antifeministische pagina) ging het over Yolanthe’s “pornolippen“.

Lees het hele stuk van Van Veelen: Yolanthe werd deze week met veel plezier gehaat (€)