Michel S. krijgt vier jaar cel in Amsterdamse webcamzaak

Foto ANP/Aloys Oosterwijk

De rechtbank in Amsterdam heeft Michel S. tot vier jaar cel veroordeeld voor het verleiden of dwingen van kinderen tot webcamseks. De 41-jarige Amsterdammer had beeldmateriaal van 292 kinderen tussen de negen en veertien jaar oud in zijn bezit.

Een jaar van de straf is voorwaardelijk. De uitspraak van de rechter is niet conform de eisen van het Openbaar Ministerie, dat drie jaar cel met tbs had geëist. Die strafeis werd gebaseerd op onderzoek van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) dat verklaarde dat S. een persoonlijkheidsstoornis heeft met narcistische trekjes. De rechter oordeelde dat dit niet voldoende is aangetoond; verscheidene experts spraken elkaar namelijk tegen.

‘Dwingend en dominant’

S. deed zich in chatgesprekken vaak voor als tienermeisje om jongens te verleiden tot het verrichten van ontuchtige handelingen voor de webcam. S. dreigde zijn slachtoffers vervolgens met het verspreiden van de beelden op internet als hij zijn zin niet kreeg.

Twitter avatar HansRTLNieuws Hans Schutte Rechtbank: sprake geweest van bedreiging door Michel S. om naaktfoto’s van slachtoffers op internet te zetten. Aanranding vd eerbaarheid.

Volgens de officier van justitie gedroeg hij zich in chatgesprekken ‘dwingend en dominant’.

Jarenlang kon S. zijn gang gaan, totdat in de zomer van 2013 een moeder van één van de slachtoffers naar de politie stapte. Bij hem thuis werd vervolgens een grote hoeveelheid belastend materiaal gevonden. De strafbare feiten vonden plaats over een periode van zeven jaar. Het OM laat via Twitter weten het vonnis te bestuderen: