Gesloten liveblog

Teruglezen liveblog: akkoord bereikt in Minsk over staakt-het-vuren in Oekraïne

In Minsk hebben de leiders van Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne een akkoord bereikt over het conflict in Oekraïne. Poetin zou "dwarsliggen" en ook de rebellenleiders weigeren een akkoord te tekenen.

Afsluiting liveblog

Tot slot een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen rondom het vredesoverleg in Minsk vandaag.

  • Er is een akkoord bereikt. De vier leiders van Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne hebben een overeenkomst ondertekend.
  • Het staakt-het-vuren is van kracht vanaf 15 februari.
  • Ook de Contactgroep, die op de achtergrond mee onderhandelde, en de twee aanwezige leiders van de pro-Russische rebellen zetten hun handtekening onder het akkoord.
  • Er is bijna 13 uur onderhandeld.
  • Er zijn twee documenten getekend: één met het staakt-het-vuren en één met de afspraken over het naleven van de overeenkomst.
  • Merkel en Hollande zeiden dat de overeenkomst "niet alles is wat ze ervan hoopten, maar wel een stap in de goede richting".
  • Merkel zei ook dat Poetin de rebellenleiders onder druk heeft gezet om het akkoord te tekenen.

Bekijk ook de In Beeld met foto's over de onderhandelingen:

[inbeeld]/inbeeld/2015/02/12/akkoord-voor-oekraine-bereikt-in-minsk/[/inbeeld]

En lees hier het nieuwsbericht over de gebeurtenissen in Minsk vandaag.

EU-top in Brussel begint later

De Europese top van regeringsleiders en staatshoofden in Brussel vandaag begint twee uur later dan gepland. Het latere tijdstip (15.00 uur) geven Merkel en Hollande de tijd om uit Minsk naar de Europese hoofdstad te reizen.

Merkel: Poetin zette druk op rebellen

Merkel zegt dat Poetin druk heeft uitgeoefend op de separatisten om het staakt-het-vuren te tekenen.

Merkel: Porosjenko heeft er alles aan gedaan

Angela Merkel zegt dat Porosjenko er "alles aan heeft gedaan om een einde te maken aan het bloedvergieten." Ze zei ook:

"We hebben een sprankje hoop voor Oekraïne, maar we hebben nog een hoop hindernissen te overwinnen."

Koenders: Niet het eerste akkoord

Koenders wijst erop dat dit niet het eerste akkoord is tussen Oekraïne, Rusland en de separatisten en waakt er voor om te vroeg te juichen.

"Het is cruciaal dat alle partijen, inclusief Rusland, de gemaakte afspraken nu snel en volledig nakomen. Als dit conflict niet wordt opgelost is dat een verdere ondermijning van de vrede en veiligheid op ons continent.”

Koenders "voorzichtig positief"

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is "voorzichtig positief” over akkoord. Dat meldt persbureau ANP.

Koenders:

"Ik heb het akkoord nog niet in detail gezien. Ik ben heel voorzichtig positief. Positief omdat het gaat over een staakt-het-vuren en het hangt ervan af hoe dat in elkaar zit. De duivel zit een beetje in de details. Wel is het goed dat er overeenstemming lijkt te zijn over een aantal principiële punten. Het gaat nu om de uitvoering.”

Omdat er nog veel onduidelijk is kan Koenders nog niet zeggen of de aanscherping van de Europese sancties, die in verband met het overleg in Minsk tot maandag was uitgesteld, nu van tafel is.

Waarom konden separatisten dwarsliggen?

Rusland-expert en NRC-redacteur Hubert Smeets:

"De separatisten konden dwarsliggen omdat ze vannacht in Minsk niet aan tafel zaten bij Merkel, Hollande, Porosjenko en Poetin. Ze namen wel deel aan aan de Contactgroep die op de achtergrond mee onderhandelde. De premiers Zachartsjenko (Donetsk) en Plotnitski (Loegansk) waren ook in Minsk. Toen de vier regeringsleiders het eens leken over een bestandsakkoord werd dat om zes uur Nederlands tijd aan de Contactgroep voorgelegd. Formeel hadden de separatisten de vrije hand, omdat er niet met hen maar over hen werd beslist. Feitelijk waren de delegaties uit de Donbas echter op de hoogte omdat ze voortdurend contact hadden met Poetins Oekraïnefixer, die namens het Kremlin de voorbesprekingen had geleid."

Duitsland: "Niet wat we gehoopt hadden, maar stap in de goede richting"

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier zegt dat het Minsk-akkoord "niet alles is wat we gewenst hadden", maar wel een stap in de goede richting om een einde te maken aan het geweld in Oost-Oekraïne.

Steinmeier zei dat er geen allesomvattende oplossing voor het conflict in het oosten van Oekraïne is bereikt "en al helemaal geen doorbraak”. Hij noemde de besprekingen in Minsk „buitengewoon moeilijk”.

Oekraïne wil voor eind 2015 controle over grens

Porosjenko verklaart dat zijn land binnen twee dagen na het ingaan van het bestand de zware wapens uit het strijdgebied rond Loehansk en Donetsk weghaalt. Oekraïne wil voor het eind van dit jaar de controle hebben over de grens met Rusland.

Porosjenko

Porosjenko. Foto EPA / Tatyana Zenkovich

EU om steun vragen

Hollande zegt dat Merkel, Porosjenko en Hollande de Europese Unie zullen vragen om het Minsk-akkoord te steunen.

Grondwet wordt gewijzigd

Een grondwetshervorming, die recht doet aan het verlangen naar autonomie voor de Russisch-taligen in het oosten, maar ook de territoriale integriteit van Oekraïne intact laat, moet eind dit jaar de basis leggen voor een politieke oplossing van de crisis.

Dankzij de grondwetswijziging zullen de Russischsprekende inwoners in het oosten van het land meer rechten krijgen.

Separatisten tekenen akkoord

Hollande zegt dat de twee rebellenleiders die aanwezig zijn in Minsk ook hun handtekening onder de overeenkomst zetten.

Hollande: "Veel werk te doen"

Hollande zegt dat er ondanks het akkoord nog veel werk te verrichten is, maar dat een akkoord in Minsk een "echte kans is" op verbetering van de situatie.

De vier leiders zullen regelmatig blijven samenkomen

De vier onderhandelaars - Merkel, Hollande, Poetin en Porosjenko - hebben afgesproken om op regelmatige basis met elkaar te overleggen om ervoor te zorgen dat de afspraken die in het akkoord staan ook worden nageleefd.

Vlnr: Vladimir Poetin, Angela Merkel, Francois Hollande en Petro Poroshenko

Vlnr: Vladimir Poetin, Angela Merkel, Francois Hollande en Petro Poroshenko. Foto EPA / Tatyana Zenkovich

OVSE houdt toezicht

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) moet erop toezien dat alle buitenlandse gewapende formaties en huurlingen het gebied verlaten.

Krijgsgevangen worden uitgewisseld

Beide partijen wisselen binnen negentien dagen ook hun krijgsgevangenen uit.

Bufferzone

Zaterdag middernacht wordt in de Donbas het vuren gestaakt. Beide partijen trekken komende twee weken al hun zware wapens terug uit de frontlinie. Er moet zo een bufferzone van 50 tot 140 kilometer breedte worden geschapen.

President Alexander Lukashenko (l) praat met de Oekraïense president Petro Porosjenko (r).

President Alexander Lukashenko (l) praat met de Oekraïense president Petro Porosjenko (r). Foto EPA / Tatyana Zenkovich

Beurs reageert opgelucht

De Europese aandelenbeurzen schoten omhoog na het akkoord over een bestand in Oekraïne. Ook boden beter dan verwachte bedrijfsresultaten van een aantal toonaangevende Europese bedrijven steun aan de handel.

Ondertussen wordt er nog gevochten

Zowel de twee rebellenleiders als het Oekraïense leger melden dat er ondertussen nog altijd wordt gevochten in Oost-Oekraïne.

Twee documenten getekend

Poetin meldt dat er twee documenten zijn getekend: één gaat over het staakt-het-vuren en de ander over de implementatie ervan.

Hoop na Minsk-akkoord

De woordvoerder van de Duitse regering zegt dat er "hoop is na het Minsk-akkoord". Dat meldt persbureau Reuters.

Video van verklaring Poetin

Bekijk hier de verklaring van Poetin terug:

Separatisten hielden akkoord aanvankelijk tegen

De pro-Russische separatisten hielden de totstandkoming van de overeenkomst vanochtend aanvankelijk tegen. Dat zei het Russische persbureau Tass. Twee rebellenleiders wilden dat het Oekraïense leger zich terugtrok uit Debaltseve. Daar zou het leger omsingeld zijn door strijders van de separatisten.

Contactgroep tekent document

De contactgroep voor Oekraïne, waarin Rusland, Oekraïne en de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) samenwerken, tekenen een document. Dat meldt Porosjenko.

Troepen trekken zich terug zoals ook in september was afgesproken

De rebellen zullen zich terugtrekken van de frontlinie zoals die in september was afgesproken, toen ook een staakt-het-vuren werd bereikt.

Troepen zullen zich terugtrekken

Poetin zegt dat er een compromis is bereikt over het terugtrekken van de Oekraïense troepen. Dat zou het grootste struikelblok in de onderhandelingen zijn geweest.

Hollande bevestigt staakt-het-vuren

De Franse president François Hollande bevestigde dat er "globale overeenstemming” is over een staakt-het-vuren en een regeling voor het conflict in Oost-Oekraïne.

Ruim 14 uur onderhandeld

De leiders van Duitsland, Rusland, Oekraïne en Frankrijk hebben meer dan veertien uur onderhandeld in Minsk.

In Minsk is een akkoord bereikt over het conflict in Oekraïne. Dat meldt president Poetin tijdens een persconferentie. De leiders van Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne hebben sinds gisteravond onderhandeld. Volgens Poetin is er een wapenstilstand van kracht vanaf 15 februari.